Spijt van je studie? Dit kun je eraan doen

Een studiekeuze maken is natuurlijk niet makkelijk. Zeker als je echt nog niet goed weet welke kant je op wilt, is dit een moeilijke keuze. De kans is dan ook altijd aanwezig dat je uiteindelijk toch de verkeerde studie kiest. Dit is natuurlijk flink balen, zeker als je hier echt vertrouwen in had. Zit jij momenteel in de fase dat je niet blij bent met de studie die je op dit moment aan het doen bent? Spijt van de studiekeuze is niet fijn, maar het is wel goed om hier dan iets aan te doen. Wat je in dit geval kunt doen? Lees snel verder, wij zetten het hieronder voor je op een rij!

De studie toch afmaken

Zit je al verder in je studie en ben je dus niet net begonnen? Dan kun je de keuze maken om toch door te gaan met de studie. Als je bijvoorbeeld al in je derde of vierde jaar zit, wil je het ook niet allemaal voor niets hebben gedaan. Dan is het de komende tijd nog maar even afzien, maar heb je straks wel een diploma op zak. Het is dan wel niet ideaal, maar als je al ver in je studie zit kan dit een optie zijn.

Met een diploma en diverse vaardigheden op zak kun je wellicht wel een toffe baan vinden. Je kunt er natuurlijk ook nog voor kiezen om de studie af te maken om daarna nog verder te studeren. Op deze manier kun je veel vaardigheden opdoen en veel nieuwe kennis vergaren. En dit kan bevorderlijk zijn voor jouw verdere loopbaan!

Stoppen met de studie

Of je nou nog niet zo ver bent met je studie of juist wel, je kunt ervoor kiezen om te stoppen met je studie als je merkt dat het niets voor jou is. Het is tenslotte ook niet fijn om straks ongelukkig te zijn met je studie. De kans is dan namelijk groot dat je met een vervelend gevoel naar school gaat en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je echt geen plezier hebt in wat je aan het doen bent, is stoppen met je studie de juiste keuze. Het is tenslotte ook niet fijn om nog jarenlang aan een studie vast te zitten waar je geen interesse in hebt. Of de studie nu anders is dan je had gedacht of je een compleet verkeerde richting hebt gekozen: stoppen met je studie is verstandig om te doen als je de verkeerde studiekeuze hebt gekozen.

Stoppen met je studie was natuurlijk niet wat je had gehoopt. Zit er echter niet te lang over in als je wilt stoppen, want dit is volkomen logisch als je er geen plezier of interesse in hebt. Accepteer je eigen mening, het is van belang dat je voor iets kiest waar je voor de volle 100% achterstaat. En als dat betekent dat je echt wilt stoppen met je huidige studie, dan is dat maar zo. Er zullen vast nog genoeg mooie kansen voor je komen.

Werken

Kiezen voor een tussenjaar

Wat je ook kunt doen als je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, is een tussenjaar nemen. In dit tussenjaar kun je er dan voor kiezen om bijvoorbeeld een jaartje te werken. Maar ook is dit tussenjaar handig om te ontdekken wat je nou wel echt leuk vindt. Ga je na jouw tussenjaar toch de opleiding afmaken of kies je ervoor om definitief te stoppen en voor een andere opleiding te gaan? Je mogelijkheden zijn hiervoor eindeloos. In ieder geval kan een tussenjaar fijn zijn als je de verkeerde opleiding hebt gekozen.

Je kunt jouw tussenjaar ook gebruiken om leuke dingen te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van mooie reizen. Je kunt op deze manier even helemaal je gedachten verzetten en tegelijkertijd nadenken over wat je volgende stappen gaan zijn. Ga je nog verder met studeren, ga je aan het werk of ga je iets anders doen: het is helemaal aan jou. Je hebt in je tussenjaar in ieder geval genoeg tijd om hier goed en lang over na te denken.

Als je het al lastig vond om een definitieve studiekeuze te maken, kan het natuurlijk zo zijn dat je hierin toch niet de juiste beslissing hebt gemaakt. Dit is niet erg en gebeurt regelmatig. Wat je met de gedachtes gaat doen, is aan jou. Denk er in ieder geval goed over na, je hebt meerdere mogelijkheden. En waar je ook voor kiest: het is nooit fout. Je moet jouw gedachtes niet onderdrukken en ergens wel volledig achterstaan.

Plaats een reactie

Sitemap