8 snelle bespaartips die je makkelijk toepast!

Af en toe krap bij kas zitten is niet erg. Maar als je 3 van de 4 weken per maand bijna geen geld hebt, wordt het een ander verhaal. 

In deze blog geven we je 8 snelle bespaartips waar je direct mee kunt besparen. Het zijn eenvoudige bespaartips waar je waarschijnlijk zelf nog niet aan had gedacht. Zo houd je makkelijker geld over de echt leuke dingen!

1. Geef minder geld uit

Onze eerste tip is een inkoppertje maar zeker goed om te onthouden. Waarschijnlijk geef je regelmatig geld uit aan dingen die je niet echt nodig hebt. Als je dit af en toe doet, is dit niet erg maar probeer bewust te consuminderen. Een handige manier daarvoor is een tool in de Rabobank app. Deze tool houdt automatisch bij waar jij je geld aan uitgeeft. Hierdoor krijg je een beter beeld van jouw verschillende uitgaven.

Als je bewust omgaat met je geld zul je zien dat je meer geld overhoudt. Als je van uitdagingen houdt kun je met jezelf een 2-wekenchallenge doen waarin je geen geld uitgeeft. Je mag alleen noodzakelijk dingen zoals boodschappen kopen. Jouw zuurverdiende centjes gaan bijvoorbeeld niet naar kleding, uitgaan of accessoires.

2. Schrap abonnementen

Tegenwoordig is er voor ieder product of dienst wel een abonnementsvorm te vinden. Maandelijks de nieuwste boxershorts, scheermesjes of een gezonde sapkuur ontvangen? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een abonnement voor te verkrijgen. Wij geven toe, het is makkelijk en leuk als je iedere maand pakketjes binnen ziet komen. Maar bedenk bij jezelf, hoeveel van deze abonnementen je echt nodig hebt? Als je alle abonnementen bij elkaar optelt kom je waarschijnlijk tot een aardig bedrag.

Schrap abonnementen die je eigenlijk niet nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een Videoland, Disney + én Netflix abonnement? Is het de moeite waard om al deze abonnementen aan te houden? Is het antwoord nee? Zeg het dan direct op ;).

bespaartips

3. Bereid je eigen maaltijd

Als je de hele dag college hebt, kan het verleidelijk zijn om een lekker vers broodje met een kop koffie te halen. Je voelt hem misschien al aankomen…. maar als je zelf broodjes meeneemt kan dit je veel geld besparen.

Rekensom: als je 4 keer per week eten haalt in de kantine kost dit al gauw € 6 (broodje + koffie) x € 4 = € 24 euro per week. Dit is bijna € 100 euro per maand.

Gelukkig hoeft het meenemen van je eigen lunch niet saai te zijn! Kies bijvoorbeeld voor wraps met hummus, kipfilet en ijsbergsla, een restje pasta van de vorige avond of een goedgevulde BLT sandwich. De bereiding kost wat extra tijd maar het kan je al snel een hoop geld besparen!

4. Doe Belastingaangifte

Iedereen die in Nederland werkt moet belasting betalen. Ook jij als student moet een bepaald percentage belasting afstaan. Maar omdat je waarschijnlijk maar een beperkt altijd uren werkt, heb je recht op een teruggave. Als je nog geen aangifte hebt gedaan kan dit binnen een aantal minuten aardig wat geld opleveren. Het bedrag dat je ontvangt is afhankelijk van het aantal uren dat je gewerkt hebt. Het kan oplopen tot honderden euro’s per aangifte. Je kunt belastingaangifte doen via deze link.

5. Slim koken

Als je wilt besparen op avondeten kun je proberen om voor meerdere dagen te koken. Dit kan je veel geld besparen omdat je bewuster bezig bent met je eten. Je hoeft niet iedere dag naar de supermarkt en het bespaart je veel tijd. Je kunt de maaltijden gemakkelijk invriezen en weken lang bewaren. Als je geen vriezer hebt, kun je twee dagen hetzelfde eten of een dag overslaan. Je kunt een maaltijd ongeveer 3 dagen veilig in de koelkast bewaren. In dit artikel lees je hoe je kliekjes het beste kunt bewaren.

bespaartips

6. Bijverdienen

En hiermee bedoelen we niet meteen met een bijbaantje. Via je smartphone kun je tegenwoordig ook een leuk zakcentje bijverdienen. Je kunt dit in je eigen tijd uitvoeren en zoveel doen als je wilt. In deze blog lees je 10 manieren om bij te verdienen met je smartphone.

7. Weersta verleidingen

Verleidingen zijn er altijd en overal. Waar je ook komt, de aanbiedingen vliegen je tegenwoordig om de oren. Om de hand op de knip te houden geven wij eenvoudige tips om de verleidingen zoveel mogelijk te weerstaan.

  • Ga nooit met een lege maag naar de supermarkt. ALLES lijkt lekker en o zo nodig om te kopen….
  • Trap niet in 2+1 of 2e voor de halve prijs aanbiedingen als je dit product niet nodig hebt.
  • Zorg ervoor dat je altijd snacks bij je hebt. Zorg bijvoorbeeld voor een mueslireep, appel of rijstwafels in je tas. Zo heb je altijd wat te eten als je maag begint te rommelen.
  • Probeer voor het boodschappen doen een lijstje te maken. Zo heb je een goede houvast in de supermarkt!

8. Wees bewust van vaste lasten

Deze tip pas je misschien iets minder snel toe maar zal je op den duur veel geld besparen. Ook als student heb je maandelijkse lasten zoals de huur van je studentenkamer, een telefoonabonnement of een zorgverzekering.

De huur kun je als huurder moeilijk lager maken maar bij een telefoonabonnement of de zorgverzekering kan dit wel. Dit kun je doen door verschillende aanbieders te vergelijken. Misschien kun je wel overstappen van een abonnement mét telefoon naar een sim only abonnement. Dit kan je al gauw meerdere tientjes per maand besparen.

Aan het einde van het jaar is het mogelijk om over te stappen van zorgverzekeraar. Als student wil jij natuurlijk niet te veel betalen voor je verzekering. In deze blog lees je 3 slimme tips voor het afsluiten van een zorgverzekering. Als je bewust bezig met je zorgpremie, zul je waarschijnlijk zien dat je op dit moment betaald voor zorg die je niet nodig hebt. Zonde, toch?

Lees ook: 5x handige apps voor studenten

Plaats een reactie

Sitemap