Slimme schoonmaaktips voor studenten

Als (kersverse) student is het logisch dat je het hartstikke druk hebt met 1. college’s volgen 2. bier drinken 3. af en toe studeren en 4. pizza’s eten. Veel té druk dus, voor al het andere zoals schoonmaken. Toch is het van belang om dit af en toe eens grondig te doen. Lees de onderstaande schoonmaaktips en ga aan de slag! 

Afspraken maken

Ten eerste is het belangrijk om goede afspraken te maken met je huisgenoten. Doet iedereen iedere week of dag de zelfde taak of wordt er wekelijks afgewisseld. Kies je voor het laatste, dan is het handig om een schoonmaakrooster te maken. Zo is het meteen duidelijk wie wat moet doen. Hang het rooster op de koelkast, voordeur, douche what everr en verzin een tegenprestatie wanneer iemand zijn of haar taak niet uitvoert (bijv. een kratje bier halen of koken voor de rest) Taken voor het op schoonmaakrooster zijn bijvoorbeeld: de WC, de keuken, het vuilnis en stofzuigen in de gezamenlijke ruimtes.

Clean the dishes

De meeste studentenhuizen beschikken helaas niet over een vaatwasmachine. Dat betekent ouderwets met de hand afwassen. Wanneer iedereen zijn afwas zo maar ergens neerzet, ontstaat er een grote chaos. Het is daarom slim om allemaal een eigen afwasbak te hebben. Zo weet je hoeveel jij moet afwassen en doe je geen afwas voor iemand anders. Net als bij de afwas, is het slim wanneer ieder voor zich zijn kleren wast. Zo voorkom je kleurverschillen, gekrompen kleding etc. ;)

De meeste studenten gebruiken in de keuken een vaatdoekje om bijvoorbeeld kruimels mee weg te vegen. Maar let op: uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een schoonmaakdoekje in een studentenhuis gemiddeld 7,9 miljoen bacteriën bevat (!!). Elke dag het doekje vervangen is daarom van groot belang! Geen zin om deze steeds te wassen? Gebruik wegwerpdoekjes (€0,99 bij Action).

Nog een aantal handige huishoudelijke tips:

  • Is er een steelpannetje aangebrand? Even en nachtje laten staan met cola erin (basic cola kan ook, cheap ass).
  • Heb je last van schimmel in de badkamer? Verwijder het met natuurazijn en St. Marc. Doe mengseltje op een sponsje en dep het op de schimmel.
  • Is je afwasmiddel op? Shampoo is een goede vervanger!
  • Is je oven aangekoekt? Smeer ‘m in met vloeibare zeep en laat het 24 uur intrekken. De volgende dag even met een sponsje afnemen en klaar is kees!

Plaats een reactie

Sitemap