Slim eten voor je tentamen

De eerste tentamenweken van het schooljaar staan weer voor de deur. Een belangrijke periode waarin je zeker niet mag falen en je concentratie er bij moet houden. Hieronder een aantal slimme eettips over wat je het beste kunt eten voor je tentamens!

Ontbijten

Veel jongeren slaan ‘s ochtends het ontbijt over. Dit terwijl dit de belangrijkste maaltijd van de dag is. ‘s Ochtends hebben je hersenen namelijk veel brandstof nodig. Zonder ontbijt kun je je minder goed concentreren. Een ontbijt met bruin brood, yoghurt of Brinta zit vol met langzaam verteerbare koolhydraten. Deze koolhydraten zorgen voor een betere concentratie.

Diëten

Ga vooral niet lijnen in je examenperiode. Door je dieet eet je vaak minder en vermijd je koolhydraten. Je concentratie gaat hierdoor hard achteruit.

Groente en fruit

Door stress verbruik je meer van bepaalde vitamines en mineralen. In de tentamenperiode is het daarom extra belangrijk om voldoende groenten en fruit te eten. Een tekort aan vitamines en mineralen (o.a ijzer) zorgt ervoor dat je je minder goed kunt concentreren en dat je je sneller vermoeid voelt.

Alcohol

Wanneer je alcohol hebt gehad, slaap je ‘s avonds eerder maar je slaapt minder diep. Hierdoor wordt je minder uitgerust wakker. Probeer in deze reden tijdens tentamenweken alcohol te beperken. Verder is het verstandig om genoeg water te drinken. Dit is goed voor je lichaam en helpt je beter te concentreren. Ook koffie kan aan bijdragen.

Kauwgom

Ja, die zal je verbazen. Mensen die op kauwgom kauwen tijdens een stressvolle bezigheid zijn alerter en beter gefocust dan mensen die nergens op kauwen.

Een half uur voor een examen een kop koffie drinken kan helpen je wat ‘alerter’ te maken. Ook een blikje energiedrink kan bijdragen aan een betere concentratie. Maar door de hoeveelheid suiker in deze drankjes maken ze je na een tijdje juist sloom. Als je wat wilt eten kun je het beste weer voor producten met langzame koolhydraten kiezen zoals een banaan of een boterham. Hiermee kun je ook de laatste pagina’s van het examen doorkomen! Succes!

Plaats een reactie

Sitemap