Slim en goedkoop je rijbewijs halen

Een rijbewijs behalen is een dure uitgaven. Vooral wanneer je student bent en je ouders geen cent meebetalen. Dan laat je het liever even links liggen. Maar een rijbewijs is handig en geeft je meer vrijheid. Daarom geven wij je een paar slimme tips zodat jij snel en ‘goedkoop’ je rijbewijs kunt behalen!

Goedkoop je rijbewijs halen hoe doe je dat? Helaas wordt het nooit echt super goedkoop. Eerder super duur. Naast de kosten voor ieder lesuur (gemiddeld tussen de 40/45 euro per uur) betaal je ook voor het theorie-examen, het praktijkexamen en voor het aanvragen van je rijbewijs. Gemiddeld lopen de kosten voor het roze kaartje al gauw op naar 1.500 tot 2.500 euro per persoon.. Om de kosten toch iets te dekken kun je het volgende doen:

Rijscholen vergelijken

Hedendaags heb je genoeg keuze wat rijscholen betreft. Vooral in de grote steden vliegen de advertenties van aanbieders je om de oren. Het is van belang om niet meteen de eerste de beste rijschool te kiezen die voorbij komt. Vergelijk de aanbieders bij jou in de buurt op uurtarief, slagingspercentage en ervaringen van anderen. Door een goede keuze te maken zul je de rijlessen effectiever benutten en daardoor waarschijnlijk eerder slagen.

Goedkoop je rijbewijs halen door een pakket te kiezen

Heb je een goede rijschool gevonden? Dan kun je samen met je rijinstructeur gaan inschatten hoeveel lessen je ongeveer nodig hebt tot je praktijkexamen. Bij veel rijscholen kun je een pakket kiezen van bijvoorbeeld 20, 30 of 40 lessen + een rijexamen. Het inschatten van te veel of te weinig lessen kun je extra geld kosten. Denk je zelf dat je minder lessen nodig hebt? Overleg dit dan met je instructeur en geef goede argumenten.

Snel je theorie-examen behalen

Dit kun je zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt verschillende theorieboekjes bestellen, theorielessen nemen of niet voldoende leren (zodat je het theorie-examen nog een keer moet doen). Vraag aan je vrienden/vriendinnen of zij nog een theorieboekje hebben liggen die je mag lenen of voor een prikkie kunt overnemen. Door op tijd te beginnen en gratis theorie examens te oefenen kun je het één keer halen!

Het praktijkexamen

Plan samen met je rijinstructeur het praktijkexamen in. Doe dit alleen wanneer je zeker weet dat je er klaar voor bent. Ben je er nog niet klaar voor? Vraag dan om een paar extra lesjes. Dit kost je waarschijnlijk iets extra maar in verhouding kosten die extra lessen minder dan nogmaals een praktijkexamen. Een praktijkexamen kost al gauw 150 euro per keer.

En nog even dit..

Het is belangrijk om jezelf rustig te houden tijdens het theorie- en praktijkexamen. Kun je de zenuwen echt niet bedwingen? Neem dan een rustgevend tabletje zoals Valdispert of Plantival. Deze zijn gewoon te verkrijgen bij de apotheek (zonder recept).

Helaas heb je weinig invloed op het humeur van je examinator. Het kan helpen door jezelf netjes voor te stellen en rustig over te komen. Verder kun je hier weinig aan doen.

Lees ook: Voorbereiding op het theorie-examen rijbewijs

1 gedachte over “Slim en goedkoop je rijbewijs halen”

Plaats een reactie

Sitemap