Samenwonen en geldzaken; wat moet je regelen?

Ben je bijna of nét klaar met studeren en wil je graag gaan samenwonen met je lover? Super leuk en gezellig! Naast alle leuke dingen die samenwonen met zich meebrengt, is het essentieel om alles goed te regelen. Wij geven je een paar slimme tips over samenwonen en geldzaken!

Samenwonen en geldzaken zijn soms lastig te regelen. Het kan zijn dat één van jullie twee nog studeert of op zoek is naar een baan. Diegene die het financieel wat minder heeft kan dan waarschijnlijk minder geld inbrengen in jullie gezamenlijke huishouden. Het is dan belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken over de inkomsten en uitgaven. Zorg dat jullie op één lijn komen wat betreft geld.

1. Open een extra rekening

Wie gaat samenwonen krijgt te maken met vaste lasten. Om deze 50/50 te betalen is het handig om een gezamenlijke rekening te openen. Hier kunnen jullie allebei maandelijks een vast bedrag op laten storten. Het is handig om van tevoren een schatting te maken van het bedrag voor de vaste lasten. Zo voorkom je onenigheid over het bedrag dat je maandelijks op de gezamenlijke rekening moet storten. Ook hoef je niet telkens terug te rekenen hoeveel geld je nog van je lover krijgt. Vaste lasten zijn bijvoorbeeld de huur, gas/water/licht en huishoudelijke uitgaven (boodschappen).

Vooral in het begin kan het handig zijn om de vaste lasten bij te houden. Zo heb je een goed overzicht van de in- en uitkomsten. De verdeling van de kosten is hierdoor makkelijker en eerlijker. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in een Excel-bestand of in een online huishoudboekje. De financiën bijhouden klinkt saai, maar het zal je helpen om het overzicht te behouden.

2. Behoud allebei een eigen rekening

Dit is natuurlijk een keuze, maar het is aan te raden om je salaris op je eigen rekening te laten storten. Vanaf daar kun je bijvoorbeeld de helft van je loon overmaken naar de gezamenlijke rekening voor de vaste lasten. De rest van jouw salaris kun je dan vrij besteden aan alles wat jij leuk vindt. De één geeft zijn geld liever uit aan games, de ander liever aan kleding of uitgaan. Als je allebei je eigen rekening hebt, kun je doen en laten wat jezelf wilt.

3. Toeslagen en kosten

Helaas zijn de kosten voor twee personen altijd hoger dan voor één iemand. Zo zijn bijvoorbeeld kosten voor waterschaps- en rioolheffing hoger als je met z’n tweeën woont. Om hier meer inzicht in te krijgen kun je op de website van de gemeente kijken. Daarnaast krijg je op dit moment misschien toeslagen van de overheid. Woon jij nu alleen en heb je recht op huurtoeslag? Dan is het niet gezegd dat je dat straks ook nog krijgt. Via deze link kun je berekenen welke toeslagen je aan kunt vragen.

Ga na welke verzekeringen jullie allebei hebben. Als je gaat samenwonen kan het handig (en voordeliger) zijn om samen een verzekering af te sluiten. Een bekend voorbeeld hiervan is de inboedelverzekering. Zorg ervoor dat een van de twee deze verzekering behoud of sluit samen een nieuwe verzekering af. Let daarbij hoogte van de eventuele vergoeding. Samen zijn jullie spullen meer waard dan toen je nog alleen woonde was.

4. Samenwonen en geldzaken; de toekomst

Het klinkt misschien saai, maar het is belangrijk om af en toe na te denken over jullie gezamenlijke toekomst. Willen jullie misschien in de toekomst een huis kopen of een verre reis maken? Dan kunnen jullie ervoor kiezen om hier vanaf vandaag voor te gaan sparen op een gezamenlijke spaarrekening. Je kunt bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag overmaken naar de gezamenlijke rekening. Een echte aanrader zijn de spaardoelen bij ING. Je kunt dan precies zien hoeveel geld je nog moet sparen om jullie droom te bereiken!

TIP: het is belangrijk om te blijven praten over geld (hoe cliché dit ook klinkt). Als geld een taboe wordt in jullie relatie gaat er iets niet goed. Het voelt misschien prettig dat je lover alles regelt, maar wees zelf ook betrokken. Zorg voor volledige openheid in de gezamenlijke geldzaken. Het gaat jullie allebei aan! Daarnaast wil je natuurlijk voorkomen dat de geldzaken jullie relatie beïnvloed.

Lees ook: Studieschuld aflossen: slim of niet? 

Plaats een reactie

Sitemap