Samenwonen en geldzaken; wat moet je regelen?

Ben je bijna of nét klaar met studeren en wil je graag gaan samenwonen met je lover? Super leuk en gezellig natuurlijk! Naast alle leuke dingen die samenwonen met zich meebrengen is het essentieel om je financiële situatie goed te regelen. Wij geven je een paar slimme tips over samenwonen en geldzaken!

Samenwonen en geldzaken zijn soms lastig te regelen. Het kan zijn dat één van jullie twee nog studeert of op zoek is naar een baan. Diegene die het financieel wat minder heeft kan dan waarschijnlijk minder geld inbrengen in jullie gezamenlijk huishouden. Het is dan belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken over de inkomsten en uitgaven. Zorg dat jullie op één lijn komen wat betreft geld.

Open een extra rekening

Wie gaat samenwonen krijgt te maken met vaste lasten. Om deze 50/50 te betalen is het handig om een gezamenlijke rekening te openen. Hier kunnen jullie allebei maandelijks een vast bedrag op laten storten. Het is handig om van tevoren een schatting te maken van het bedrag voor de vaste lasten. Zo voorkom je onenigheid over het bedrag dat je maandelijks op de gezamenlijke rekening moet storten. Vaste lasten zijn bijvoorbeeld de huur, gas/water/licht en huishoudelijke uitgaven (boodschappen).

Behoud allebei een eigen rekening

Dit is natuurlijk een keuze, maar het is aan te raden om je salaris op je eigen rekening te laten storten. Vanaf daar kun je bijvoorbeeld de helft van je loon overmaken naar de gezamenlijke rekening voor de vaste lasten. De rest van jouw salaris kun je dan vrij besteden aan alles wij jij leuk vindt. De één geeft zijn geld liever uit aan games, de ander liever aan kleding of uitgaan. Als je allebei je eigen rekening hebt kun je doen en laten wat jezelf wilt.

De toekomst

Het klinkt misschien saai, maar het is belangrijk om af en toe na te denken over de gezamenlijke toekomst. Willen jullie misschien in de toekomst een huis kopen of een verre reis maken? Dan kunnen jullie ervoor kiezen hier vanaf vandaag voor te gaan sparen. Je kunt bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag overmaken naar de gezamenlijke rekening. Een echte aanrader zijn de spaardoelen bij ING. Je kunt dan precies zien hoeveel geld je nog moet sparen om jullie droom te bereiken!

TIP: het is belangrijk om te blijven praten over geld. Als geld een taboe wordt in jullie relatie gaat er iets niet goed. Het voelt misschien prettig dat je lover alles regelt, maar wees zelf ook betrokken. Zorg voor volledige openheid in de gezamenlijke geldzaken. Het gaat jullie allebei aan!

Plaats een reactie

Sitemap