Politieke partijen paaien studenten met centen

Meer dan 50 kieswijzers circuleren rond op het internet, maar slechts een paar daarvan stellen de student centraal. Toch stemmen 850.000 jongeren voor het eerst deze verkiezingen – goed voor 10 zetels! Studenten zijn dus een belangrijk doelwit voor de politieke partijen, maar hoe paaien deze de studenten eigenlijk om op hen te stemmen? De Studenten Stemwijzer heeft onderzoek gedaan naar de standpunten van de politieke partijen over onderwijs en studeren.

Links charme offensief

Het zijn vooral de linkse partijen die de studenten aan zich willen binden door de basisbeurs opnieuw in te voeren. voorstanders van de basisbeurs zijn de ChristenUnie, Partij voor de Dieren, het CDA, het Forum voor Democratie, DENK, de SP, Nieuwe Wegen, Lokaal in de Kamer, Artikel1 en de partij voor Mens en Spirit.
Het CDA en het Forum voor Democratie vallen op in dit rijtje. Zij zijn een stuk rechtser dan de andere partijen die de basisbeurs weer in willen voeren. Toch valt dit te verklaren. Het Forum voor Democratie heeft een grote aanhang onder studenten en komt met dit overwegend linkse standpunt deze studenten tegemoet. Het CDA is al een tijd bezig om een hipper imago te vergaren en ‘flirt’ dan ook steeds meer met studenten.

Rechts houdt de rug recht

De SGP, D66 en de VVD is niet van plan de basisbeurs op korter termijn weer in te voeren. D66 geeft aan dat als de invoering van het leenstelsel betekent dat mensen om financiële redenen niet meer kunnen studeren, de basisbeurs weer terug komt.

Vormen studenten een front deze verkiezingen?

Studenten zijn een heterogene groep. Iris Groen, Student en oprichter van de Studenten Stemwijzer, zegt het volgende: ‘Ik acht het onwaarschijnlijk dat de standpunten van de politieke partijen over het onderwijs de belangrijkste overweging zullen zijn bij het bepalen van het stemgedrag. Toch weegt het zeker mee en het is daarom belangrijk dat wij studenten ons zelf zo goed mogelijk informeren. Welke conclusies wij daar uiteindelijk uit trekken is vervolgens aan onszelf.”

Wij kunnen hier alleen nog maar aan toevoegen “get your vote!”

Plaats een reactie

Sitemap