Op zoek naar een baan na je studie? Dit zijn de voor- en nadelen van parttime werken

Ben je ondertussen bijna klaar met je studie? Dan is het natuurlijk goed om na te denken over de volgende stap in jouw loopbaan. Want ga je nog verder met studeren, of wil je echt aan het werk? Of misschien zoek je wel naar een combinatie hiervan? Mocht je ervoor kiezen om aan het werk te willen, kun je er natuurlijk voor kiezen om fulltime of parttime te gaan werken. Waar veel mensen ervoor kiezen om meteen fulltime te gaan werken, is het uiteraard ook een goede mogelijkheid om parttime te werken zodat je er wellicht nog iets naast kunt doen. Maar wat zijn nou eigenlijk precies de voor- en nadelen van parttime werken? Wij zetten het hieronder op een rij, zodat jij hier een beter beeld van krijgt!

De voordelen van parttime werken

Laten we beginnen met de voordelen van deeltijds werken. Een belangrijk voordeel van parttime werken is dat je hierbij goed controle hebt over je eigen uren. Dit houdt in dat je jouw uren vaak flexibel in kan zetten bij een werkgever, waardoor je jouw werkzaamheden gemakkelijk kunt combineren met andere dingen. En dat is fijn, want zo hoef je niet een bepaalde zaak on hold te zetten. Je kunt het namelijk gewoon combineren, wat natuurlijk enorm fijn is. Stel je voor dat je bijvoorbeeld nog wilt doorleren, maar ook wat wilt verdienen. Dit is bij parttime werken goed mogelijk, want het is naast dit werken bijvoorbeeld een goede optie om een cursus te volgen waar je nieuwe dingen leert. Zo heb je van allebei een beetje.

Wat ook zeker een voordeel is van het parttime werken, is dat je hierdoor een betere balans hebt tussen werk en privéleven. Waarom? Omdat je bij parttime werken nog goed de mogelijkheid hebt om genoeg tijd in je privéleven te stoppen. Je kunt nog leuke dingen doen, hobby’s beoefenen en ga zo maar door. Bij een fulltime baan is dit vaak wat lastiger, omdat je al heel veel tijd aan het werk bent en misschien niet altijd genoeg tijd over houdt voor leuke privé dingen.

Een ander voordeel dat je hebt bij parttime werken, is dat het vaak een stuk minder stress met zich meebrengt. Een fulltime baan waar je zo’n 40 uur per week werkt, kan dit daarentegen wel geven. Een fulltime baan kan in sommige gevallen zeker stressvol zijn en dit is natuurlijk niet goed voor jouw gezondheid. Door parttime te gaan werken in de eerste instantie voorkom je dit dus zo veel mogelijk.

De nadelen van parttime werken

Nu je de grootste voordelen van het parttime werken hebt gelezen, is het tijd om de kijken naar de nadelen van deeltijds werken. Een eerste nadeel van parttime werken is natuurlijk dat je minder inkomen hebt. Minder uur werken, betekent tenslotte minder geld. En dit kan een nadeel zijn, zeker als jij wel wat extra centjes kunt gebruiken. Met parttime werken zal je een stuk minder gaan verdienen dan bij een fulltime baan.

Wat ook als een nadeel gezien kan worden van parttime werken, is dat het nadelig kan zijn voor je carrière. Waarom? Omdat niet alle functies beschikbaar zijn in deeltijd. Denk bijvoorbeeld aan leidinggevende functies. Mocht je zo’n functie willen beoefenen, dan is het zaak dat jij iedere dag bij het bedrijf aanwezig bent en niet maar een beperkt aantal uren. Ook heb je bij een parttime baan vaak minder de kans om door te groeien, wat zeker een nadeel kan zijn. Om echt door te kunnen groeien bij een bedrijf, is een fulltime baan daarom meer geschikt.

Wat ook soms het geval is bij parttime werken, is dat er meer werk gedaan moet worden in minder tijd. En dit is niet altijd even fijn, want op deze manier kan het alsnog veel stress opleveren. Waar je er bij een fulltime baan gewoon de volgende werkdag mee aan de slag kunt gaan, is dit bij parttime een stuk lastiger. Van parttime medewerkers wordt meer flexibiliteit verwacht en dat kan betekenen dat als jouw werk niet af is je regelmatig moet overwerken.

Parttime

Hierboven heb je kunnen lezen wat de grootste voor- en nadelen zijn van het parttime werken. Denk hier dus goed over na en weeg voor jezelf de voor- en nadelen tegen elkaar af, zodat je een goede beslissing kunt maken. Je wilt tenslotte wel de juiste keuze maken, zo net nadat je bent afgestudeerd. Het gaat om jouw toekomst!

Plaats een reactie

Sitemap