Op stagegesprek? Zo bereid jij je goed voor

Als jij binnenkort gaat stagelopen, komt er een spannende en leerzame tijd aan. Voordat je daadwerkelijk kunt gaan beginnen met stagelopen bij een bedrijf, is het natuurlijk eerst van belang dat je een leuke stage vindt. De kans is dan ook groot dat je er wel een aantal sollicitaties uit moet gooien om de ideale stageplek te vinden. Mag jij bij een leuk bedrijf op stagegesprek komen? Dan is het uiteraard van belang dat je dit gesprek goed voorbereidt. Je hoopt tenslotte een leuke stageplek binnen te slepen, dus hier moet je wel wat voor doen. Maar hoe doe je dat dan, een stagegesprek voorbereiden? Wij zetten hieronder wat handige tips voor je op een rij, dus lees snel verder!

Verdiep je goed in het bedrijf

Als we het hebben over een stagegesprek voorbereiden, is het belangrijk om jezelf te verdiepen in het bedrijf waar je op gesprek gaat. Voor een werkgever is het namelijk absoluut geen pluspunt als hij/zij erachter komt dat je eigenlijk helemaal niets van het bedrijf af weet. Zorg er dus voor dat je vooraf research gaat doen naar het bedrijf. Bekijk de website en lees alles goed door en check ook eens de social media kanalen als ze deze hebben. Op deze manier zorg je ervoor dat je een beter beeld krijgt van het bedrijf en hun werkzaamheden. Dit maakt het gesprek sowieso al makkelijker om te voeren, want je weet waar je het over hebt.

De vacature van tevoren nog goed doorlezen

Bij het voorbereiden van een sollicitatiegesprek voor je stage kun je ook denken aan het nog eens goed doorlezen van de vacature waarop je gesolliciteerd hebt. In de vacature lees je namelijk precies wat er van je wordt verwacht. Kijk eens naar de functie-eisten en vaardigheden die gevraagd worden. Door de vacature nog eens goed door te lezen vooraf, weet je dus goed naar wie het bedrijf op zoek is. En hier kun jij op in spelen met de antwoorden tijdens je stagegesprek. Zeker verstandig om van tevoren te doen dus!

Ga op zoek naar de meestgestelde vragen

Een van de beste tips voor een stagegesprek? Ga vooraf goed op zoek naar vragen die vaak gesteld worden. Deze zijn online genoeg te vinden. Bekijk eens welke vragen bij een stagegesprek of sollicitatiegesprek vaak gevraagd worden en probeer hier voor jezelf antwoord op te geven. Probeer op iedere vraag een antwoord te kunnen geven. Als je dit lastig vindt, heb je nu nog tijd om hier een gepast antwoord bij te bedenken. Mocht de vraag dan voorbijkomen tijdens jouw stagegesprek, dan weet je in ieder geval in welke richting je moet antwoorden. Dit maakt het voor jezelf een stuk makkelijker. Ga natuurlijk niet tijdens het stagegesprek alle antwoorden perfect opdreunen, probeer wel realistisch over te komen. Ga dan ook niet liegen over het hebben van bepaalde vaardigheden. Wees eerlijk, daar kom je vaak ver mee!

Bedenk zelf vragen die je kunt stellen

Je kunt jezelf voorbereiden op een stagegesprek door de meestgestelde vragen te lezen, maar het is ook goed om van tevoren alvast na te denken over welke vragen je zelf kunt gaan stellen. Door vragen te stellen aan de personen met wie je het gesprek voert kom je namelijk geïnteresseerd over en dit zien zij vaak als een pluspunt. Vraag dus eens over hoe een complete werkdag eruit ziet, met welke teams je samen komt te werken en ga zo maar door. Bekijk de vacature en bepaal welke vragen goed zijn om sowieso te stellen.

Stagegesprek voeren

Kies nette kleding uit voor het gesprek

Ga niet een uurtje voor je stagegesprek nog eens voor je kledingkast staan om te kijken wat je aantrekt. Bij het voorbereiden van een stagegesprek is het namelijk verstandig om dit vooraf al goed te doen. Zorg er in ieder geval dat je nette kleding draagt tijdens een stagegesprek. Je hebt tenslotte maar één kans om een goede indruk achter te laten. Zorg ervoor dat je er dus verzorgt uitziet. Zo zal je gelijk al een goede indruk achterlaten bij de mensen met wie je het stagegesprek voert.

Als jij binnenkort een stagegesprek op de planning hebt, is een goede voorbereiding dus essentieel. Doe dit echt, want hier kun je veel profijt van hebben. Bovenstaande tips kunnen je helpen bij de voorbereiding van een stagegesprek, dus houd deze zeker in je achterhoofd. Dan ga jij straks vast een fijn stagegesprek voeren. Wie weet sleep jij jouw droomstage op deze manier wel binnen!

Plaats een reactie

Sitemap