Op kamers en nu?

Wil je graag op jezelf of studeer je niet naast de deur? Dan is het een logische stap om op kamers te gaan. Als je eenmaal woonruimte hebt gevonden en het contract hebt getekend, moet je nog een aantal belangrijke zaken regelen. Hieronder een overzichtje.

Op kamers en nu?

Inboedel- en opstalverzekering

Een opstalverzekering is een verzekering waar je eventuele schade aan je huis, schuur of bijgebouw kunt afdekken. Deze verzekering staat ook wel bekend als een woonhuisverzekering. Een inboedelverzekering is een verzekering waarmee je schade aan je inboedel kunt afdekken. Inboedel is een verzamelnaam voor alle spullen die in je huis of kamer staan. Hier vind je een goed overzicht van alle verzekeraars.

Inschrijven bij je nieuwe gemeente

Voordat je je stufi en huurtoeslag kan aanvragen, moet je je eerst inschrijven bij je nieuwe gemeente. Dit kun je erg gemakkelijk en snel regelen. Je logt in met je DigiD, je vult je nieuwe gegevens in en verstuurt deze. Zodra je staat ingeschreven, ontvang je bericht van je nieuwe gemeente. Kijk op de website van de stad waar je gaat wonen voor meer informatie.

Huurtoeslag

Handig om te weten is dat huurtoeslagen 100% inkomsten afhankelijk zijn. Verdien je boven de norm dan ontvang je met iedere euro die je hierboven verdient minder tot misschien zelfs geen toeslag. Het maximale bedrag aan huurtoeslag is € 389,05. De overheid heeft enkele eisen gesteld waar je aan moet voldoen. Dit zijn:

  • Je huurt een zelfstandige woonruimte. Dit houdt in dat je beschikt over een eigen woon(slaap)kamer met een eigen (complete) keuken en een toilet met waterspoeling.
  • Op het adres waar je woont staan alleen jij en/of je partner/medebewoner ingeschreven.
  • Je inkomen en huurprijs zijn niet te hoog.
  • Je hebt geen voordeel uit sparen en beleggen.

Vraag hier je huurtoeslag aan.

Plaats een reactie

Sitemap