8 onnodige uitgaven die je waarschijnlijk nu wel doet

Wil je iedere maand geld overhouden? Dan kunnen de onderstaande 8 tips je helpen! 

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat een uitwonende student gemiddeld meer dan 1.000 euro per maand uitgeeft. Zelf denken ze het met 800 euro te redden maar in de praktijk blijkt dit toch lastiger dan vooraf gedacht. Vaak worden er uitgaven gedaan die helemaal niet nodig blijken te zijn. Wij zetten 10 onnodige uitgaven op een rij.

1. Telefoonabonnement

Veel studenten willen het liefst het nieuwste en mooiste model aanschaffen. Helaas kleven daar ook vaak hoge kosten aan. Als je op zoek bent naar een goedkoop telefoon abonnement kun je allereerst bekijken of je smartphone nog in goede staat is. Het scheelt namelijk iedere maand behoorlijk wat geld als je kiest een sim only abonnement. Kies het aantal MB’s en belminuten dat je denkt te gebruiken. Op deze manier betaal je niet veel.

2. Check andere abonnementen

Tegenwoordig kun je letterlijk overal wel een abonnement voor afsluiten. Zo kun je een abonnement afsluiten waarbij je iedere maand de een berg chocola, schone boxers of gloednieuwe scheermesjes ontvangt. Heb je deze abonnementen echt nodig in je leven? Abonnementen voor streamingdiensten (zoals Netflix, Videoland, HBO, Amazon Prime), Spotify en de sportschool zijn veel voorkomende abonnementen. Maar welke abonnementen gebruik je echt?

De kosten per abonnement zijn vaak laag waardoor het onnodig lijkt om het op te zeggen. Maar zodra je de abonnementen opzegt die niet gebruikt, zul je merken dat je geld overhoudt!

geheime Netflix codes

3. Gebruik je studentenstatus

Gelukkig hoef je als student niet meer te betalen dan nodig. Als student heb je namelijk het recht om bij heel veel bedrijven korting te krijgen. Korting ontvang je bijvoorbeeld op kleding, de bioscoop, musea, zorgverzekering en op eten en drinken.  Zorg dat je altijd je studentenkaart bij de hand hebt en informeer naar eventuele kortingen.

4. Genieten van eten buiten de deur

Veel studenten vinden het belangrijk, mede door social media, om minimaal één keer per week uit eten te gaan. En we geven toe, dat is genieten. Maar is het echt nodig om dit iedere week te doen? Een alternatief is bijvoorbeeld met vrienden in het park zitten. Voor nog geen 10 euro per persoon heb je verschillende lekkere (zelfgemaakte) hapjes en drankjes uit de supermarkt. Genieten doe je er niet minder om, geld uitgeven wel! Bekijk een aantal voordelige borrelhapjes.

onnodige uitgaven

5. Bespaar op kleding

Koop je het liefst kleding met korting, maar wil je niet overvolle kledingbakken graaien? Dan kun je kiezen voor tweedehands kleding. En tegenwoordig hoeft dat niet meer zo nodig in de plaatselijke kringloopwinkel. Vinted en United Wardrobe zijn populaire apps waarmee je online tweedehands kleding kan kopen. De prijzen zijn laag en je kunt eenvoudige vragen stellen aan de verkoper. Zorg er wel voor dat geen onnodige kleding koopt en daarmee onnodige uitgaven doet. En wellicht kun jij zelf ook wat kleding verkopen op deze platformen. Zo verdien je ook iets bij!

6. Zoek naar alternatieven

Draag je lenzen? Dan moet je deze waarschijnlijk regelmatig vervangen. En helaas is dit voor de meesten geen goedkope uitgaven. Het kan lonen om je lenzen eens online te bestellen in plaats van bij een opticien.  Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat online lenzen bestellen goedkoper is dan offline lenzen bestellen.

7. Betaal niet te veel voor zorg

Veel studenten kiezen als ze 18 jaar worden dezelfde zorgverzekering als hun ouders. Hierdoor kan het zijn dat je onnodig te veel geld uitgeeft. Je loopt waarschijnlijk minder risico op ziektekosten dan je ouders. Een extra tandartsverzekering of een uitgebreid pakket voor fysiotherapie heb je waarschijnlijk niet nodig. Als je deze overbodige zorg uit je zorgverzekering haalt, kan dit je per maand al gauw een paar tientjes schelen. In dit artikel vind je 3 slimme tips voor het afsluiten van een zorgverzekering.

Studentenzorgverzekering

8. Gebruik een adblocker

Dit is een functie waarmee je alle commerciële uitingen op je smartphone, tablet of laptop uitzet. Hierdoor raak je minder snel geneigd om online impulsaankopen te doen. Daarnaast scheelt het op je smartphone ook nog eens extra data. Een adblocker voorkomt dat de advertenties niet meer in je smartphone geladen hoeven te worden. Gratis adblockers die je kunt gebruiken zijn

  • Adblock Plus (Windows en Android)
  • AdBlock Pro for Safari (voor iOS)
  • Ghostery (Windows en Android)
  • Ublock Origin (Windows en Android)

Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij.

 

Lees ook: 5x handige apps voor studenten

Plaats een reactie

Sitemap