Door de coronacrisis is solliciteren een stuk lastiger geworden. Werkgevers zijn maar in zeer beperkte mate op zoek naar personeel. En dat maakt het natuurlijk extra lastig als jij juist nu een bijbaantje nodig hebt. Je moet er dus voor zorgen dat wanneer je een leuke vacature ziet voorbijkomen, jij er bovenuit springt in vergelijking met andere kandidaten. En dat kan natuurlijk lastig zijn. Toch zijn er een aantal tips die je in je achterhoofd kunt houden wanneer je online aan het solliciteren bent voor een bijbaan. Je wilt tenslotte wel een goede indruk achterlaten. Benieuwd hoe je dat doet? Lees dan snel verder!
Stel een goed CV op
Om kans te maken bij die leuke vacature heb je een goed CV nodig. De werkgever moet namelijk in staat zijn om jou te kunnen beoordelen op jouw ervaring en kwaliteiten. Maar hoe stel je een goed CV op? Veel studenten vinden dat maar lastig. Daarom helpen wij jou op weg. Ten eerste is het belangrijk bij het opstellen van jouw CV dat je deze niet te lang maakt. Wij begrijpen maar al te goed dat je zoveel mogelijk over jezelf kwijt wilt, maar als je de concurrentie voor wilt blijven zal je het kort en krachtig moeten houden. Wanneer jouw CV namelijk te langdradig wordt, is de kans groot dat de werkgever niet alles wil lezen. Het is daarom van groot belang om alleen de belangrijkste punten te beschrijven in een CV. Beantwoord vragen als: waar liggen jouw kwaliteiten? Heb je al diploma’s? En zo ja, welke? Welke (relevante) werkervaring heb je? Welke vaardigheden beschik je over? Als je antwoord kunt geven op deze vragen en deze in jouw CV verwerkt, ben je al een heel eind op weg. Het is ook verstandig om altijd jouw persoonlijke gegevens in je CV te zetten.
Bij het opstellen van jouw CV is het handig om deze aan te passen aan de vacature. Wordt er in de vacature gevraagd om bepaalde vaardigheden, en beschik jij hierover? Zorg er dan voor dat je deze hoe dan ook vermeld. Zo heb je toch alweer een streepje voor!
Heb je al deze punten verwerkt in je CV? Top, maar dan ben je er nog niet. De opmaak is namelijk vaak net zo belangrijk als de inhoud van jouw CV. Je kunt nog zo’n goede inhoud hebben, maar als de opmaak van jouw CV er niet goed uitziet, kun je die bijbaan waarschijnlijk wel vergeten. Besteed hier dan ook echt aandacht aan. Tegenwoordig zijn er al talloze templates te vinden die je zou kunnen gebruiken als hulpmiddel. Zorg er in ieder geval voor dat jouw CV niet rommelig is en er strak en verzorgd uitziet.
Voordat je jouw CV kan opsturen, is het van groot belang dat je deze nog een aantal keer checkt. Kloppen de gegevens? Heb je geen spel- en typfouten gemaakt? Heb je alleen de meest relevante punten beschreven? Als dit het geval is, ben jij er klaar voor om je CV op te sturen. Je zou het altijd nog een keer kunnen laten checken door andere mensen in jouw omgeving. Zekerheid voor alles!
Sterke motivatiebrief
Als je alleen een CV opstuurt, is de kans klein dat je wordt aangenomen. Het is dan ook van groot belang dat je altijd een motivatiebrief meestuurt. In deze motivatiebrief geef je onder andere aan waarom je deze functie graag zou willen doen, en waarom je denkt dat jij hiervoor geschikt bent. Ook hierbij geldt: benoem punten die in de vacature staan vermeld. Stuur niet bij elke sollicitatie dezelfde motivatiebrief eruit, pas het echt aan naar de betreffende vacature. Zo weet de werkgever dat je er aandacht aan hebt besteed. Heb je geen idee waar je moet beginnen bij een goede motivatiebrief? Online zijn veel voorbeelden te vinden, die jou erbij kunnen helpen een geschikte motivatiebrief te schrijven.
Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek?
Dat is goed nieuws, want dat betekent dat de werkgever iets in jouw kwaliteiten ziet. Echter heb je de baan zeker nog niet binnen als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, want er worden vaak meerdere kandidaten uitgenodigd. Om een goede indruk achter te laten bij een sollicitatiegesprek, kun je een aantal dingen doen. Of het nu een online of fysiek sollicitatiegesprek is, het is altijd goed om dit in je achterhoofd te houden. Ten eerste is het belangrijk dat je jouw sollicitatiegesprek goed hebt voorbereid. Natuurlijk weet je niet precies hoe het gesprek zal gaan lopen, maar je kunt wel van tevoren informatie opdoen over het bedrijf waarbij je het gesprek hebt. Denk hierbij aan de missie/visie en waar zij om bekend staan. Daarnaast kun je ter voorbereiding de vacaturetekst nog een aantal keer doorlezen, zodat je precies weet wat de functie waarvoor je solliciteert inhoudt. Door middel van een goede voorbereiding voorkom je dat je steken laat vallen. Dat zou tenslotte heel zonde zijn, want je wilt die baan natuurlijk maar al te graag hebben.
Wat ook belangrijk is bij een sollicitatiegesprek, is de manier waarop je bent gekleed. Zorg er tijdens een sollicitatiegesprek altijd voor dat je er goed verzorgd uitziet (ook als het gesprek online plaatsvindt!). Dit geeft namelijk een goede eerste indruk. En die kans krijg je bij die werkgever maar één keer, dus onthoudt dit goed!
Stel relevante vragen
Tenslotte, wat ook handig is om te doen tijdens een sollicitatiegesprek is het stellen van vragen. Meestal vraagt de werkgever aan het einde van het gesprek of jij nog verdere vragen hebt. Gebruik dit moment om alles over de functie of het bedrijf te weten te komen. Door vragen te stellen laat je merken dat je echt geïnteresseerd bent en voor de volle 100% voor de baan wilt gaan.
Deze bovenstaande punten zijn goed om te onthouden wanneer jij online aan het solliciteren bent. Zo weet je zeker dat je er alles aan gedaan hebt om een geschikte baan te vinden!
Wat een handige tips! Ik heb binnenkort mijn eerste sollicitatie. Ik moet echter naast een gesprek ook een assessment maken. Ik ben nu al zenuwachtig, maar ga deze tips zeker toepassen!
Met vriendelijke groet,
Felix