Online lessen volgen: zo behoud je jouw concentratie

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus hebben veel activiteiten de afgelopen tijd online plaatsgevonden. Voor de een is dat een uitkomst, voor de ander misschien vreselijk. Heb jij ook te maken met online lessen voor je studie en vind je het maar lastig om je concentratie er goed bij te houden? Dat is natuurlijk vervelend, want online les is lang niet voor iedereen even goed bestemd. Maar hoe kun je je beter concentreren de volgende keer bij een online les? Wij geven je wat tips om een online les voortaan vol concentratie te volgen!

Kies een geschikte locatie

Hoe kan ik me beter concentreren? Het begint allemaal bij een geschikte locatie. Als je in de bank gaat zitten met je laptop en veel te maken hebt met afleidingen zoals omgevingsgeluiden, is het volkomen logisch dat je jouw hoofd niet helemaal bij de online les kunt houden. Het begint daarom allemaal bij een juiste locatie waar je productief aan het werk kunt gaan. Kijk dus eens in je huis welke ruimte hier geschikt voor is. Misschien is er wel een werkplek in huis of kun je jezelf goed concentreren in je slaapkamer. Zorg er in ieder geval voor dat de plek die je kiest niet vol afleidingen zit, want zo is de kans groter dat jouw concentratie ver te zoeken is.

Zet notificaties op je telefoon uit

Als je online lessen aan het volgen bent, is de kans nu eenmaal groter dat je sneller afgeleid bent. En dit kan ertoe leiden dat je sneller naar je telefoon grijpt. Maar hier zit een gevaar in, want als je eenmaal je telefoon pakt tijdens een online les is de kans groot dat je veel van de hele les mist. En dit is natuurlijk niet de bedoeling, zeker als het gaat om belangrijke lesstof die je echt nodig hebt. Wat daarom handig kan zijn om te doen, is om de notificaties op je telefoon uit te zetten als je een online les hebt. Zo word je niet telkens afgeleid door een melding waar je dan weer iets mee moet doen. Nog beter is natuurlijk om je telefoon helemaal even weg te leggen, zodat je jouw focus echt bij de les kunt houden.

Afgeleid telefoon

Durf vragen te stellen

Bij een online les is het vaak, net als bij een fysieke les, mogelijk om vragen te stellen. Doe dit dan ook vooral als je iets niet helemaal begrijpt of verduidelijking wilt hebben. Hoe meer jij de lesstof volgt, hoe beter je het zal begrijpen. Bovendien is het zo dat wanneer je actief meedoet en vragen stelt, je de stof beter inhoudelijk zal snappen en eerder in je op zal nemen. En hier kun je dan weer veel profijt van hebben. 

Laat huisgenoten weten dat je een online les hebt

Een van de beste tips voor meer concentratie bij een online les, is om je huisgenoten te laten weten dat je een online les hebt. Niets vervelender dan een huisgenootje die ineens harde muziek aanzet of je kamer binnenstorm als jij middenin een online les zit. Als je huisgenoten hebt die thuis zijn op het moment van de online les, laat dit hen dan vooral weten. Dan weten zij dat ze jou even een tijdje niet moeten storen en kun jij zorgeloos aan je les beginnen.

Bereid je voor

Als het mogelijk is, kan het slim zijn om een online les alvast voor te bereiden. Misschien is er bepaalde lesstof dat je van tevoren al kunt lezen of een presentatie die je al kunt bekijken. Dit kan jou erbij helpen om de online les makkelijker te begrijpen, omdat je niet vanaf 0 begint. Je weet er al het een en ander vanaf en zo is de kans groot dat je de lesstof goed in je opneemt. En als je er al het een en ander vanaf weet, zal ook jouw concentratievermogen verbeteren. Zeker als je het interessante lesstof vindt, wordt het hierdoor makkelijker om jezelf goed te kunnen concentreren.

Online lessen volgen met concentratie? Deze tips voor een betere concentratie hierboven kunnen je op weg helpen. Hoe vervelend je een online les misschien dan wel vindt, het is wel zaak om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Het is tenslotte toch van belang dat je de lesstof in je op kunt nemen. Om dit te bereiken, kunnen bovenstaande tips je wellicht al een heel eind op weg helpen. Houd deze dus zeker in gedachten, want hier kun je een hoop aan gaan hebben als er nog een aantal online lessen op de planning bij je staan!

Plaats een reactie

Sitemap