Online hospiteren: dat doe je zo!

Waar je normaal gesproken als je op zoek bent naar een studentenkamer wordt uitgenodigd om te komen hospiteren, wordt dat vanwege de beperkingen van de coronamaatregelen nu vaak anders gedaan. Momenteel gebeurt het hospiteren namelijk vooral online. Maar hoe kun je online een zo goed mogelijke indruk achterlaten, zodat jij straks de gelukkige bent die de studentenkamer krijgt? Er zijn een paar tips die je hiervoor in je achterhoofd kunt houden en die jou erbij helpen om ook online een goede indruk achter te laten. Ben je benieuwd naar deze tips voor online hospiteren? Lees dan snel verder!

Zorg dat je te vinden bent op social media

Het is goed om in je achterhoofd te houden dat wanneer je reageert op een kamer, je jouw sociale media even checkt. Je kunt namelijk wel verwachten dat de bewoners al van alles over jou te weten proberen te komen. En hoe kan dat anders dan via sociale media? Let erop dat je dus ook al voorafgaand een goede indruk achterlaat. Laat politieke voorkeuren achterwege op je social media kanalen of andere dingen die verkeerd kunnen worden opgevat door anderen. Als je jezelf graag uitspreekt op sociale media kun je er ook voor kiezen om je profiel af te schermen, zodat anderen jouw profiel niet helemaal kunnen doorzoeken. Maar dat heeft ook weer een nadeel, want de bewoners van het studentenhuis willen toch echt wel iets over je te weten komen voordat zij het gesprek met je aangaan. Een goede hospiteer tip is dan ook door ervoor te zorgen dat je te vinden bent op social media en een representatieve indruk achterlaat.

social media kanalen

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga niet onvoorbereid je gesprek aan, en zeker niet als dit online plaatsvindt. Online praat het namelijk toch wat lastiger dan dat je normaal gesproken echt in het huis zelf bent en de bewoners face-to-face spreekt.

De vragen die gesteld worden tijdens een hospiteersessie, kun je vaak al verwachten. Denk aan hospiteer vragen als: ‘hoe ziet jouw week eruit?, ‘wat zijn je hobby’s?, ‘houd je van een feestje?’ en ‘wat kan jij toevoegen aan dit huis?’. Zorg dat je deze antwoorden dan ook zeker klaar hebt en hierbij niet voor verrassingen komt te staan. Zeker wanneer je online aan het hospiteren bent is het van groot belang dat je meteen antwoord kunt geven op hospiteeravond vragen. Formuleer alvast wat antwoorden voor jezelf en denk goed na over wat je wel en niet moet benoemen.

Wees op tijd

Omdat het hospiteren online gebeurt, hoef je al geen rekening te houden met eventuele reistijd. Maar net zoals je bij een fysieke hospiteeravond op tijd zou moeten komen, geldt dat ook voor als je online een gesprek hebt. Denk er dus niet te makkelijk over, maar zit echt klaar op de afgesproken tijd. Als je te laat bent komt het namelijk niet echt goed over bij de bewoners van het huis, dan sta je gelijk een streepje achter in vergelijking met de andere kandidaten.

Wees jezelf

Bij hospiteren is het altijd belangrijk om jezelf te blijven. Je kunt je wel anders voordoen, maar zodra je dan uitgekozen wordt en het blijkt toch niet te klikken met de andere bewoners is dit natuurlijk ook niet fijn. En tuurlijk is het goed om een wenselijk antwoord te geven aan de bewoners, maar doe dit niet te veel. Een hospiteeravond is er tenslotte om erachter te komen of het tussen jou en de bewoners klikt. Als je niet jezelf bent is dit voor beide ongunstig. Doe je dus zeker niet anders voor dan je daadwerkelijk bent, want dit kan je alleen maar problemen opleveren!

Stel vragen

De bewoners zullen in de eerste instantie veel vragen op jou afvuren. Logisch, want ze willen het een en ander over je te weten komen. Een van de hospiteer tips is dan ook om zelf ook vragen te stellen. Zo voorkom je dat het eenzijdig wordt en het is natuurlijk ook logisch dat jij dingen te weten wilt komen over de bewoners en/of het huis waar je wellicht in komt te wonen.

In principe komt het hospiteren online wel veel overeen met het face-to-face hospiteren. Echter is het online toch net iets anders om een goede indruk achter te laten, dus je zult hier je uiterste best voor moeten doen. Misschien vind je het helemaal niet fijn om via een camera van alles over jezelf te moeten vertellen, of vind je jezelf super ongemakkelijk op beeld. Dan is het uiteraard extra lastig om even een goede online hospiteersessie voor elkaar te krijgen. Toch kom je met deze tips om te hospiteren al een heel eind. Als je deze tips goed opvolgt weet je zeker dat je er alles aan gedaan hebt om die toffe kamer te bemachtigen.

Plaats een reactie

Sitemap