Nog meer tips om te besparen op printen

Een student kan niet zonder de mogelijkheid om documenten te printen. Het handigst is het natuurlijk als je zelf een printer hebt op je kamer. Maar het geld groeit je niet op de rug, dus wil je de kosten die je met dat apparaat maakt zo laag mogelijk houden. Daarom geven we wat tips om te besparen op printen.

Zuinig lettertype

Het grootste deel van je wat je afdrukt is tekst. Hoewel dat lang niet zo veel inkt opzuigt als afbeeldingen, kun je toch ook op het afdrukken van tekst nog wat inkt besparen. Dit doe je door je inktzuinig, milieuvriendelijk lettertype te gebruiken. Van de standaardlettertypes die je tot je beschikking hebt, zijn de zuinigst die zonder schreef. Lettertypes als Calibri, Arial en Verdanan dus. Maar daarnaast zijn er ook twee speciale milieuvriendelijke lettertypes ontwikkeld: Ryman Eco en Ecofont. Die eerste is gratis te downloaden en heeft omlijnde letters die ‘hol’ van binnen zijn. Bij Ecofont, dat niet gratis is, zitten er gaatjes in de letters. Daar zie je bij een standaard lettergrootte weinig van.

XL-cartridges

Als je bij het zoeken naar bijvoorbeeld goedkope Epson cartridges voor je printer goed oplet, zie je dat er verschillende inhoudsmaten aangeboden worden. Dat betekent niet dat de cartridge groter is, maar wel dat er meer in zit. Voor vollere cartridges betaal je bij aankoop meer, maar relatief gezien is de inkt dan goedkoper. Een XL-cartridge is daarom een betere investering. Dan duurt het ook langer voordat hij leeg raakt en vervangen moet worden.

Tips om te besparen op printen

Dubbelzijdig printen

Is het altijd nodig om enkelzijdig te printen? Als je een printer hebt die automatisch dubbelzijdig kan printen, kun je papier uitsparen door vaker dubbelzijdig te printen. Dit kan ook als je printer daar niet toe in staat is, maar dan moet je eerst de oneven pagina’s afdrukken, de stapel omdraaien en opnieuw invoeren en dan de even pagina’s printen. Een fout is daarbij snel gemaakt, dus let goed op voordat je alsnog papier en inkt verspilt.

#
##

#

Printer regelmatig gebruiken

Hoewel het contraproductief lijkt, kan het regelmatig gebruiken van je printer kan juist helpen om op printkosten te besparen. Een printer die lang inactief is geweest, moet de printkoppen spoelen om weer kwalitatief goede prints te kunnen leveren. Dit gebeurt met inkt uit de cartridges. Hoe langer de printer inactief is geweest, hoe meer inkt er nodig is hiervoor. Dat kan je heel veel dure inkt gaan kosten die je je had kunnen uitgesparen door regelmatig een printje te maken.

Vaker niet printen

In deze tijd van laptops, smartphones en tablets kun je je zelf afvragen of een printje altijd wel noodzakelijk is. Misschien is het document elektronisch kunnen lezen al goed genoeg. Dan bespaar je daarmee toch mooi weer op inkt en papier.

Er zijn dus allerlei manieren om te besparen op het printen. Alle kleine beetjes helpen, zeker in je studententijd. Het is dus echt de moeite waard om deze tips ter harte te nemen!

Plaats een reactie

Sitemap