Moet ik fooi geven als student?

Studenten hebben over het algemeen weinig te besteden. De vraag ‘moet ik fooi geven als student?’ is een veelgehoorde kwestie die gepaard gaat met enige onzekerheid. Wij stellen de balans op.

Dat fooi geven in Amerika heel normaal is, is wereldwijd bekend. Maar hoe is dit in de rest van de wereld en belangrijk nog: hoeveel fooi acht je in Nederland te geven? Volgens de reissite Skyscanner weet 54 procent van de Nederlanders niet welk bedrag hij of zij als fooi moet geven.

Fooi geven als student

Fooi is een erkenning van een goede service maar het is in de meeste landen niet verplicht. Vaak is het, zonder dat je het merkt, bij de prijs in berekend. Als je ontevreden of gemiddeld tevreden over de service bent geef je meestal geen fooi. Als je zeer tevreden bent geef je wel iets. Maar hoeveel is dat dan? In de meeste landen houdt men een percentage van 10% fooi aan.

Als student kun je eigenlijk geen cent missen. Heb je eindelijk wat geld over voor een etentje, wordt je geacht nog meer dan het totaal bedrag uit te geven. Houd een ding in je achterhoofd: fooi geven is niet verplicht. Bij binnenkomst schat de bediening wel  of je veel te besteden hebt of niet. Als je geen fooi geeft, zal dit je niet kwalijk worden genomen. Als je toch graag fooi wilt geven voor de goede service kun je er voor kiezen om het bedrag af te ronden. Als je bijvoorbeeld €47,30 moet betalen, kun je zeggen dat je het graag afrond naar €50,-. Ook makkelijker om te splitten!

Handige weetjes over fooi

  • In Amerika is de maatstaaf 25% fooi boven op de normale prijzen. Dit wordt gedaan omdat de kosten voor levensonderhoud erg hoog zijn en de lonen in verhouding met levensmiddelen erg laag. Amerikanen die in de horeca werken zijn letterlijk afhankelijk van de fooi.
  • Onthoud dat een fooi een extra waardering is. Nogmaals: het is niet verplicht om te geven.
  • In zuidelijke landen is een fooi niet verplicht maar wordt wel op prijs gesteld. 5 tot 10% boven op het totaal bedrag wordt gewaardeerd.
  • Mensen geven eerder een fooi op vakantie dan in een bekende situaties in eigen land.
  • In Arabische landen is het niet gepast als een vrouw fooi geeft. Het kan voorkomen dat een man het dan niet aanneemt.

Overzicht van het percentage fooien in Europa: 

Land Fooi %
Nederland 5 tot 10% boven op de normale prijs.
Frankrijk 10% boven op de normale prijs.
Spanje Hier zijn de fooien vaak bij de prijs in berekend.
Denemarken 0% dit land kent geen fooi gewoonte.
Zweden 10% boven op de normale prijs.
Italië 10% boven op de normale prijs.

Conclusie fooi geven als student

Als student hoef je zeker geen fooi te geven als je dat niet wilt. Als je toch iets wilt geven kun je 5 tot 10 procent boven op de normale prijs geven. Het makkelijkste is om het totaalbedrag 3 á 4 euro af te ronden naar boven.

Lees ook: Goedkoop op reis gaan doe je zo! 

Plaats een reactie

Sitemap