Moet ik bemiddelingskosten betalen voor mijn studentenkamer?

Na lang zoeken heb je eindelijk een nieuwe studentenkamer gevonden. Je bent al druk bezig met het uitzoeken van een nieuwe inrichting tot je er achter komt dat je een behoorlijk bedrag aan bemiddelingskosten moet betalen. Wij zochten voor je uit welke rechten je hebt als student. 

Wat zijn bemiddelingskosten?

Bemiddelingskosten zijn kosten die door een verhuurder of makelaar worden gerekend voor het opmaken van een  huurcontract, het afgeven van de sleutel en eventuele schoonmaakkosten. Kortom, alle kosten die gemaakt worden bij de overdracht van een woning of studentenkamer. Huisbazen en makelaars zijn de laatste jaren erg creatief in het verdoezelen van bemiddelingskosten in een huurcontract. Ze noemen het bijvoorbeeld servicekosten, administratiekosten, marketingkosten, sleutelkosten of courtagekosten.

Moet ik bemiddelingskosten betalen?

Het antwoord is nee. Een uitzondering op deze regel is, als je iemand de opdracht geeft om een studentenkamer voor jou te zoeken. Sinds 1 juli 2016 is dit niet meer toegestaan om bemiddelingskosten te rekenen bij het ondertekenen van een huurcontract. Helaas rekenen veel huurbazen en bemiddelingsbureaus vandaag de dag nog steeds deze kosten. De bedragen zijn meestal één keer de maandelijkse huur. Dit kan dus wel oplopen tot 300 á 600 euro per keer. Veel studenten zijn bang om hier bezwaar tegen te maken. Als ze er al iets van zeggen zegt de huisbaas dat het graag of niet is.

Dit kun je doen als je bewaar wilt maken tegen de extra kosten:

  1. Als eerste vraag je netjes de bemiddelingskosten terug bij de verhuurder. De kosten kunnen ook teruggevraagd worden als je al betaald hebt. Dit kan tot drie jaar na de betaling van de kosten. Na drie jaar kun je de kosten dus niet meer terugvorderen.
  2. Als dit niet lukt, kun je een voorbeeld brief downloaden bij het Juridisch Loket. Deze kun je vervolgens naar jouw situatie aanpassen en opsturen naar de verhuurder.
  3. Heeft de verhuurder de bemiddelingskosten na de brief niet terugbetaald? Dan kun je naar de Geschillencommissie stappen als de bemiddelaar daar is aangesloten.

Wanneer wel bemiddelingskosten betalen?

Zoals hierboven benoemd mogen er wel extra kosten gerekend worden als er een opdracht is geven voor het zoeken naar een studentenkamer. Een bemiddelaar of makelaar zoekt dan voor jou een kamer. De kosten moeten overeen komen met de geleverde services. Ze mogen dus niet extreem hoog zijn. Houd dit in de gaten als je bemiddelingskosten moet betalen.

Lees ook: Wanneer kan ik huurtoeslag aanvragen als student? 

Plaats een reactie

Sitemap