Minimumjeugdloon 2019

Vorig jaar schreven wij al eens over het minimumjeugdloon 2018. Omdat het jaar er alweer bijna opzit, vinden wij het hoog tijd voor een nieuw artikel over het minimumjeugdloon 2019. Wat is er veranderd en nog belangrijker: ga je als student meer verdienen in 2019? 

Minimumjeugdloon 2019

Ieder half jaar, op 1 januari en 1 juli, publiceert de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een nieuw overzicht met het minimumloon. De bedragen van het minimumjeugdloon gelden voor een volledige werkweek die in de sector gebruikelijk is van 36, 38 of 40 uur per week. Het uiteindelijke salaris is logischerwijs afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Het nieuwe wettelijk minimumloon voor studenten van 22 jaar en ouder bedraagt € 1.615,80 bruto p.m. Eerder was het minimumloon vanaf 23 jaar toepasbaar. Vanaf 1 juli 2017 is dit veranderd naar 22 jaar.

Minimumjeugdloon 2019
*De bedragen zijn zonder vakantiegeld. Zaken als onregelmatige werktijden, ploegendienst, tips en fooien zijn wel meegerekend.

Verhoging minimumloon 2019

Vergeleken met 2018 gaat men er in 2019 met minimaal twee tientje op vooruit. Dit lijkt positief en dat is het in zekere zin ook zo maar vanaf 1 januari 2019 wordt ook het BTW-percentage voor levensmiddelen verhoogd van 6 naar 9 procent. Je betaalt in 2019 dus 3 procent meer voor je boodschappen dan in 2018. Dit lijkt weinig maar, op jaarbasis kan dit, als we uitgaan van 30 euro per week aan boodschappen, toch oplopen tot meer dan 70 euro extra per jaar aan boodschappen. Als je het op deze manier bekijkt, ga je er dus niet op vooruit. Om extra kosten te voorkomen kun je, als het uitkomt met je studie, 1 of 2 uurtjes per week extra gaan werken. Zo dek je in ieder geval de extra kosten voor boodschappen in 2019.

Wat moet ik doen als ik te weinig verdien?

Als je minder salaris krijgt dan het dan het wettelijke vastgestelde bedrag kun je hier bezwaar tegen maken. Je wordt dan onderbetaald. Jouw baas moet dan het maandelijkse salaris verhogen en het bedrag dat je te weinig hebt gekregen uitbetalen. Als jouw baas weigert dit te betalen kun je naar een kantonrechter stappen of de Inspectie SZW inlichten. Door de overheid wordt het aangeraden om altijd eerst advies in te winnen bij het Juridisch Loket. Dit is gratis en vrijblijvend. Als je er achteraf achter komt dat je te weinig hebt verdiend, kun je dit tot vijf jaar later nog opeisen bij je werkgever.

Bron: Staatscourant

Lees ook: Loonheffingskorting voor studenten

Plaats een reactie

Sitemap