Mijn ov-kaart is kapot, wat nu?

Stel: je bent net iets te laat weggegaan van huis waardoor je nu moet rennen voor je trein. Je sprint in alle haast naar het juiste perron en probeert de geplande trein nog net te halen. Helaas laat je je OV-kaart vallen, en gaat er iemand in alle haast op staan en breekt de kaart. Net nu je zo’n haast heb kun je niet meer geldig reizen. Wij vertellen wat je moet doen als je OV-kaart kapot is.

Mijn OV-kaart is kapot, wat moet ik doen?

Als je persoonlijke OV-kaart gebroken, gescheurd of sterk gebogen is, kun je helaas niet meer inchecken. Erg vervelend natuurlijk als je net met de trein, bus of tram wilt reizen. Gelukkig kun je dit relatief snel oplossen door een vervangende OV-chipkaart aan te vragen. Dit doe je als volgt:

  1. Allereerst meld je dat je kaart kapot is via je OV-chipaccount.
  2. De OV-kaart wordt nu geblokkeerd.
  3. Je vraagt nu een vervangende kaart aan. De kosten hiervoor zijn € 11,-.
  4. Je ontvangt een vervangende kaart binnen 3 werkdagen. Je studentenreisproduct wordt overgezet op de vervangende kaart.
  5. Om de komende drie dagen te overbruggen vraag je een tijdelijk studentenreisproduct aan.
  6. Binnen een uur kun je je tijdelijk studentenreisproduct ophalen bij een ophaalautomaat en weer verder reizen.

Als de klantenservice van de OV-chipkaart vaststelt dat de kaart buiten jouw schuld kapot is geraakt, dan hoef je de aanschafprijs van €11,- niet te betalen. Controleer bij een kapotte OV-chipkaart ook even of er nog saldo opstaat. Je kunt dit namelijk nog terugvragen via deze website. Het overgebleven saldo kan binnen 15 dagen weer op de rekening gestort worden door de klantenservice.

OV-kaart kwijt

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je ov-kaart om wat voor reden dan ook kwijt bent geraakt. Heel vervelend natuurlijk maar het is wel noodzakelijk om dit zo snel mogelijk op te lossen en een nieuwe OV-chipkaart met studentenreisproduct te regelen. Eigenlijk doe je bij een kwijtgeraakte OV-kaart hetzelfde als bij een kapotte OV-kaart (zoals hierboven beschreven).

Lees ook: Ga je studeren? Dit moet je weten over de studiefinanciering!

Plaats een reactie

Sitemap