Meer inzicht in uitgaven met financieel studieplan

Late feestjes, borrelen en een beetje studeren: je studentenleven begint bijna! Voor het zover is, valt er nog wel wat te regelen. Ga je op kamers of reis je op en neer? Sluit je je aan bij een studentenvereniging? Moet je je extra verzekeren? En hoeveel gaat dat allemaal kosten? Meer inzicht in je uitgaven met een financieel studieplan.

Maak een financieel studieplan

Op financieel studieplan kun je heel makkelijk een overzicht maken van alles wat geld kost en wat je geld oplevert. Gedoe? Nee, er staat al een lijst met mogelijke in- en uitgaven die je zelf kunt personaliseren. Je kunt zelfs je eigen lijst naast dat van een vergelijkbare student zetten om te zien of je hetzelfde uitgeeft als andere studenten. Ook krijg je meer informatie over bijvoorbeeld je zorgtoeslag of hoe het zit met een basisbeurs en extra beurs.

Na je studie

Ja, natuurlijk lijkt dat nog heel ver weg als je net begint met studeren. Toch heeft het geld dat je nu uitgeeft of leent invloed op je situatie na je laatste tentamen. Op het financieel studieplan kun je met een paar klikken zien hoeveel euro’s je per maand moet aflossen wanneer je gaat lenen.

Bespaartips

Nu je alles op een rijtje hebt, kun je zien of je in- en uitgaven in balans zijn. Toch is het best vaak nog een uitdaging om elke maand met genoeg geld rond te komen. Hier een paar tips!

  • Geef eens een themafeestje of uitgebreid diner thuis in plaats van dat je naar de stad gaat. Dat is een stuk goedkoper en veel origineler.
  • Gebruik je studentenstatus. Bij sommige restaurants, musea of bioscopen krijg je met je studentenkaart korting!
  • Koop niet alles nieuw, maar loop even langs de kringloopwinkel of vraag je moeder of ze nog wat over heeft.
  • Huur elektrische apparaten zoals een koelkast of wasmachine in plaats van dat je ze koopt voor je studentenhuis.
  • Gat in je hand? Stel dan een limiet in op je bankrekening en zorg dat je niet rood kunt staan.

NB. Je kunt nu nog niet zien hoe je financiële situatie eruit ziet als je na 1 september 2015 met een opleiding start. De aangekondigde wijzigingen over de studiefinanciering zijn nog niet meegenomen in het Financieel Studieplan.

Plaats een reactie

Sitemap