In vijf stappen de stageplek van je dromen bemachtigen

Hé hé, je mag eindelijk eens echt aan het werk! En dan bedoelen we niet handjes schudden en koffie halen. Nee je wilt misschien wel bij een gave start-up werken of bij een internationaal bedrijf waarvoor je naar Dubai mag. De wereld ligt aan je voeten en de kansen zijn eindeloos. Slechts één probleempje, je moet eerst nog even solliciteren!

Daarom bieden wij je vijf concrete tips om je kansen op de stageplek van je dromen binnen te slepen aanzienlijk vergroten.

1. Bepaal een helder doel

Als je niet weet wat je zoekt, ga je het ook niet vinden. Bepaal dus voor jezelf zo concreet mogelijk waar je stage wilt gaan lopen. Veel studenten proberen overal te solliciteren wat leuk lijkt, je kunt beter je energie sparen om gericht te schieten. Een helder doel is bijvoorbeeld: Ik wil in september een stage op de marketingafdeling gaan lopen bij een van de grootste automerken in Europa. Tijdens deze stage wil ik mij bezighouden met de bedrijfscommunicatie naar jeugdige automobilisten.

2. Pas je communicatie aan

Je gehele communicatie, dus je curriculum vitae, sollicitatiebrief maar ook je profielfoto op Facebook en de groepen die je geliket hebt moeten allemaal naar één en hetzelfde doel wijzen. Een concreet voorbeeld hiervan is wanneer je een stage wilt gaan lopen in de branche van duurzame energie. Op je Facebook-profiel staat echter een prachtige foto van jou achter het roer van een diesel lekkende grachtensloep. Nu strookt deze foto totaal niet met duurzaamheid en gaat het hierdoor mis in je communicatie. Maar like je op Facebook bijvoorbeeld het bedrijf Tesla of het Solar raceteam uit Delft dan steunen deze signalen je boodschap. Wees jezelf dus bewust welke signalen je (online) geeft en pas deze eventueel zelf of met professionele hulp aan.

3. Wees brutaal

Brutalen hebben de wereld en helemaal in de stagemarkt. Voor de leukste stageplekken moet je vechten en juist door dit gevecht laat je je motivatie blijken! Begrijp mij niet verkeerd, begin niet te schreeuwen of de baas te vertellen wat hij of zij moet doen, maar vecht op een subtiele manier wel voor je plek.

4. Gebruik je netwerk

Voor je gehele carrière liggen je meeste kansen in je netwerk. Spit daarom je netwerk eens flink door en identificeer de personen die je misschien kunnen helpen een stage te vinden. Misschien wel een oud oppas gezin? Vervolgens stuur je deze persoon een kort berichtje of je hem of haar per telefoon een paar korte vragen mag stellen over hun functie en het bedrijf waarvoor ze werken. Tijdens dit telefoongesprek vraag je vervolgens ook of ze advies hebben hoe jij aan een stage bij het bedrijf kunt komen!

5. Onderneem actie

Dit is misschien een inkoppertje maar de basis van het vinden van een droomstage is het ondernemen van actie. Als jij niet jezelf in beweging zet ga je het doel ook niet halen! Stel dus voor jezelf heldere en realistische doelen wat je per week gaat doen en hou jezelf hieraan.

Met de bovenstaande vijf stappen heb je voldoende tips en trucs in handen om die stage van je dromen te bemachtigen! Neem de tijd om deze tips toe te passen en zorgvuldig te solliciteren. Het komt in de praktijk helaas te vaak voor dat bedrijven sollicitaties ontvangen met veel spel- en taalfouten. Je kunt ook je cv en sollicitatiebrief laten nakijken zodat je buiten een foutloze brief een goede brief als basis hebt die je slechts een beetje hoeft aan te passen per sollicitatie. Door het inschakelen van een professional op dit gebied, kun je advies inwinnen over verbeterpunten en daarmee je kansen op die geweldige stage nog meer vergroten. Veel succes!

Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij

Lees ook: Waar krijg je de meeste stagevergoeding?

Plaats een reactie

Sitemap