Hoeveel zorgtoeslag krijg ik als student?

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Ook als student. Helaas is een zorgverzekering niet goedkoop. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid zorgtoeslag in het leven geroepen voor studenten zoals wij. Maar hoeveel zorgtoeslag krijg je eigenlijk?

Wat is zorgtoeslag?

De zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming voor mensen met een laag inkomen. Hieronder vallen bijvoorbeeld studenten, werklozen, ouderen en alleenstaande met een parttimebaan. De zorgtoeslag is bedoeld om de zorg voor iedereen betaalbaar te houden. In Nederland heeft vrijwel iedere student recht op zorgtoeslag. Of je nou uit- of thuiswonend bent. Zorgtoeslag wordt altijd voor uitbetaald en ontvang je meestal rond de 20e van de maand.

Ben je net 18 geworden? Dan moet je zelf je zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Je kunt via je DigiD in te loggen op de pagina ‘mijn toeslagen’ en daar je aanvraag indienen. Dit wordt dus niet automatisch voor je geregeld!

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?

Als student is het belangrijk om te berekenen hoeveel zorgtoeslag je krijgt. Bijna iedere student zal het standaard bedrag van 94 euro per maand ontvangen. Maar ben je net begonnen met een fulltime baan of werk je veel naast je studie? Dan kan het zijn dat het maandelijkse bedrag minder is. Op de Rekenhulp pagina van de Belastingdienst kun je jouw zorgtoeslag voor dit jaar berekenen.

Heb je het afgelopen jaar geen zorgtoeslag ontvangen terwijl je er wel recht op had? Je kunt zorgtoeslag met terugwerkende kracht terugvragen! De zorgtoeslag van het jaar ervoor kun je steeds tot september van het nieuwe jaar terugvragen.

Voorkom terugbetalen van zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een voorschot op je zorgkosten. Op 1 januari wordt de zorgtoeslag berekend op basis van je verwachte inkomen van dat jaar. Een verwacht inkomen opgeven kan lastig zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je het eerste half jaar nog studeert en daarna fulltime gaat werken. Dit weet je niet altijd van tevoren. Het is belangrijk om grote verandering in je inkomen tijdig door te geven aan de Belastingdienst. Anders is de kans groot dat je een deel van je zorgtoeslag het volgende jaar terug moet betalen. Wat hoe meer je verdient, hoe minder zorgtoeslag je ontvangt. Aanpassingen kun je snel en eenvoudig doen op de persoonlijke pagina van de Belastingdienst.

Lees ook: Minimumloon 2019

Plaats een reactie

Sitemap