Hoeveel mag je bijverdienen naast je studiefinanciering?

De meeste studenten hebben naast hun studie een bijbaantje om al hun kosten te dekken. Maar hoeveel mag je bijverdienen naast je studiefinanciering, gratis ov-kaart en zorgtoeslag zonder dat je terug moet betalen?

Het bedrag dat daarvoor is vastgesteld voor 2015 is € 13.856,11. Als een student de bijverdiengrens overschrijdt, ziet de overheid hem als financieel onafhankelijk. Zoals je kunt zien is het bedrag dat studenten bij mogen verdienen redelijk hoog. De meeste studenten komen bij lange na niet aan dit bedrag en hoeven zich geen zorgen te maken dat ze hun studiefinanciering, OV-kaart of zorgtoeslag moeten terugbetalen.

Toeslagen stopzetten

Voor studenten die op het randje ‘balanceren’ net wel of net niet over de bijverdiengrens? Doen er verstandig aan om al hun inkomsten goed bij te houden. Verdien je te veel, dan kun je de studiefinanciering stopzetten. Doe dit dan met ingang van de maand dat je de bijverdiengrens overschrijdt. Ook moet je je studentenreisproduct stopzetten. Als je dit niet doet, is de kans groot dat je het jaar erop alles terug moet betalen aan de overheid. Je betaald dan het bedrag boven de grens terug. Meer info vind je hier.

Bijverdienen: erfenis

Let op: sommige studenten ontvangen tijdens hun studie een flinke erfenis. Dit bedrag wordt ook tot de bijverdiensten gerekend en wordt bij de inkomsten opgeteld. Vanaf 1 september wordt de bijverdiengrens afschaft. Dit komt mede doordat de studiefinanciering wordt omzet in een leenstelsel. Studenten mogen dan onbeperkt bijverdienen naast hun studie.

Lees ook: Tips voor studenten met een schuld

Plaats een reactie

Sitemap