Hoe moet je een goede risotto maken?

Studenten zijn dol op eenpansgerechten, dat is bekend. Dit zijn vaak makkelijke recepten en het scheelt weer afwas! Een heerlijk eenpansgerecht uit de Italiaanse keuken is risotto! Maar wat is risotto, hoe ziet het authentieke risotto recept eruit en hoe moet je risotto maken?

Wat is risotto maken?

Risotto is de Italiaanse vertaling van het woord rijst. Onder risotto vallen maar een aantal rijstsoorten die gebruikt worden. De meest bekende is de rijstsoort de Arborio. Daarnaast zijn de Carnaroli en Vialone Nano bekend. Het is dus niet zo dat iedere rijstkorrel gebruikt kan worden voor risotto! De risotto rijst soorten zijn geschikt om dit gerecht te maken omdat ze allemaal veel vocht opnemen. Dit geeft risotto de romige smaak.

Risotto maken

Maar hoe maak je dit overheerlijke Italiaanse gerecht nou eigenlijk? Er zijn verschillende mogelijkheden om dit recept te maken. Het leuke van risotto is dat het eigenlijk naar eigen wens bereid kan worden. Houd je van veel groenten? Risotto kan prima gegeten worden met veel groenten!

Er is natuurlijk wel een authentiek risotto recept. De Italianen hebben namelijk een bereidingswijze voor risotto die ze koesteren. Eerst wordt er namelijk een uitje samen met een knoflook in een pan met boter gebakken. Vervolgens wordt de rijst toegevoegd. De rijst begint een beetje glazig te worden waardoor het wat zachter wordt. Dit is de aanbakfase van het gerecht. In het stadium na de rijst wordt er een bouillon, water of wijn toegevoegd. Het is belangrijk dat het vocht niet gelijk allemaal wordt toegevoegd, het moet geleidelijk gedaan worden. Hierdoor kan de rijst langzaam het vocht opnemen.

Nadat de rijst klaar is kunnen de overige ingrediënten worden toegevoegd. Denk hierbij aan de groenten, kip en kruiden. Er zijn verschillende kruiden die aan de risotto toegevoegd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan basilicum en oregano.

Als overige ingrediënten zijn toegevoegd moet het 1 minuut even koken. Daarna voeg je Parmezaanse kaassnippers en boter toe.

Alternatieve recepten

De bovengenoemde methode is niet de enige die gebruikt wordt. Er zijn veel recepten te vinden op het internet! Mocht je zelf niet echt de inspiratie hebben maar toch graag een risotto recept maken, zoek dan eens op de volgende soorten:
• Risotto alla parmigiana
• Risotto alla milanese
• Risotto alla monzese
• Risotto ai Funghi

Eet smakelijk!

Lees ook: Goedkope rijstgerechten onder de 3 euro

Plaats een reactie

Sitemap