Kenniseconomie met een leenstelsel

Na eeuwige lange speculaties is er dan gisteren helaas besloten dat de basisbeurs van de studiefinanciering per 1 september 2015 verdwijnt. Alleen als je dit jaar nog met een nieuwe MBO, HBO of universitaire studie begint, krijg je de volledige vier jaar de maandelijkse stufie.  Wat veranderd er met de komst van het leenstelsel? Wat we wel weten is dat het ieder geval niet in ons voordeel werkt..

Maximale afbetalingsperiode verhoogt

Het maximale afbetalingstermijn gaat van 15 naar 35 jaar. Hierdoor wordt het bedrag per maand lager maar dit klinkt beter dan het werkelijk is. Zo zijn studenten die maar weinig verdienen tot hun zestigste bezig met het afbetalen van hun studieschuld. Voorheen werd het restbedrag na 15 jaar kwijtgescholden.

Uitwonend

Als je nu op kamers woont, kun je een uitwonende basisbeurs van € 257,- aanvragen. Dit is niet genoeg om je kamer, studieboeken en eten van te betalen maar het is een mooie aanvulling op je inkomen. Het is voor de meeste studenten zelfs de belangrijkste inkomstenbron. Als het leenstelsel ingevoerd wordt zullen er minder  studenten op kamer gaan en een school in een andere stad kiezen. Als je besluit te gaan lenen (dit zullen de meesten gaan doen) wordt je studieschuld ongeveer 12.000 tot 15.000 euro hoger dan dat die op dit moment zou worden.

Een klein lichtpuntje in het donkere dal is dat het studentenreisproduct wel blijft bestaan. Blijkbaar gunt de overheid studenten wel om buiten hun regio te studeren maar niet om zich daar te vestigen.

Plaats een reactie

Sitemap