Eerder schreven wij al eens over het indienen van inkomstenbelasting over 2016. Toch merken wij in de praktijk dat nog lang niet alle studenten belastingaangifte doen. Terwijl vrijwel iedereen met een bijbaan geld terugkrijgt! Dit kan soms wel oplopen tot een paar honderd euro! Studenten die geen aangifte doen, weten in de meeste gevallen niet waar ze moeten beginnen en waar zij recht op hebben. Zonde! Wij geven wat slimme tips zodat ook jij gemakkelijk belastingaangifte kunt doen!
Studiekosten als aftrekpost
Studenten die vóór 1 september 2015 zijn begonnen met een studie, hebben het recht om studiekosten af te trekken. Mits je alle bonnetjes hebt bewaard. Kosten die je mag aftrekken zijn bijvoorbeeld collegegeld, boeken en een laptop. Studiereizen en excursies zijn niet aftrekbaar. Er geldt een drempel van 250 euro, na aftrek van studiefinanciering. Helaas geldt deze regel niet meer voor studenten die na 2015 zijn begonnen met een studie.
Loonbelasting bij stage
Niet alleen studenten met een bijbaan betalen inkomstenbelasting. Ook diegene die stage lopen, betalen hoogstwaarschijnlijk belasting. Vaak wordt er meer geld in gehouden dan nodig is. Dit geld kun je vervolgens terugvragen via de Belastingdienst. Hier staat uitgelegd waarom jij als student inkomstenbelasting moet betalen.
Inkomen middelen
Heb je na je studie meteen een baan of ben je gestopt met je studie en heb je een tijdje fulltime gewerkt? Dan is je inkomen in die periode waarschijnlijk flink gestegen. Helaas dien je over een hoger inkomen ook een hoger percentage inkomstenbelasting af te dragen. In dit soort situaties is het mogelijk om te ‘middelen’. Dit betekent dat je het gemiddelde inkomen van drie aaneengesloten jaren mag nemen bij het opgeven van je inkomstenbelasting. Is het bedrag dat je moet betalen veel hoger dan het bedrag dat je moet betalen na het middelen? Dan mag je dit bedrag terugvragen.
Reisaftrek
De meeste studenten beschikken over een week- of weekendovkaart en zijn om deze reden maar weinig kwijt aan het openbaar vervoer. Maar misschien werk je in het weekend terwijl je een weekov hebt en is het jouw bijbaan niet niet naast de deur. Dan heb je misschien recht op reisaftrek! Je kunt hier aanspraak op maken wanneer je meer dan 10 km moet reizen naar je werk en precies weet hoeveel kosten je vergoed hebt gekregen en hoeveel je zelf hebt gemaakt.
Jouw belastingteruggave checken kan heel eenvoudig met de belasting app. Om het aangifteformulier in te vullen heb je een DigiD-code, jaaropgave(s), een rekeningnummer en een burgerservicenummer nodig. Let op: van iedere werkgever krijg je een aparte jaaropgave.
Wees slim en doe voor 1 april aangifte! Je ontvangt dan in ieder geval vóór 1 juli bericht over hoeveel je terugkrijgt. Het verschuldigde bedrag wordt dan zo snel mogelijk naar je overgemaakt.