Gratis op reis? Dat doe je zo!

Gratis op reis, dat klinkt de meeste studenten als muziek in de oren. Tegenwoordig zijn er veel manieren om (bijna) gratis op reis te gaan. Welke manieren dat zijn, leggen wij je uit in dit artikel! 

Goedkope vliegtickets

Het is belangrijk om het begin van je reis goed voor te bereiden. Alleen dan kan je geld besparen op je vliegtickets. De tarieven zijn voor een groot deel afhankelijk van het moment waarop je boekt. Daarnaast is het belangrijk om flexibel te zijn met je vertrekplaats en -tijd. Er zijn genoeg mensen die pas een paar dagen van tevoren een vliegticket boeken. Je loopt dan wel het risico dat de prijzen alsnog zullen stijgen of dat de tickets al weg zijn. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om ruim van tevoren een vliegticket te boeken. Je kunt zelfs al 11 maanden voor je vertrekdatum een ticket kopen. Dit kan je behoorlijk wat geld besparen.

Je kunt ook gaan voor een error fare ticket. Deze tickets zijn door een systeemfout spotgoedkoop! Meer weten? Klik hier.

Gouden tip: Zorg er daarom voor dat wanneer je aan het zoeken bent, je dat met het incognitovenster doet. Websites onthouden namelijk je IP-adres en passen daar weer de prijzen op aan.

Werken als vrijwilliger

Een manier om weinig geld uit te geven op reis is om je aan te melden als vrijwilliger. Soms krijg je gratis kost en inwoning in ruil voor jouw werk. Vrijwilligerswerk is mooie manier om je onder te dompelen in een andere cultuur zonder dat het te veel kost.

Bij vrijwilligerswerk wordt er vaak gedacht aan Afrika. Maar er zijn nog genoeg andere locaties en manieren om je steentje bij te dragen. Je kunt bijvoorbeeld helpen bij het voeden van zeldzame dieren in Zuid-Amerika of helpen op een boerderij in Canada.

Helaas vragen sommige ‘bedrijven’ of organisaties soms erg hoge vergoedingen (tot 2.000 euro) voor het aanmelden voor vrijwilligerswerk. Dit is natuurlijk belachelijk duur. Met iets meer speurwerk zijn er zijn genoeg organisaties waar je gratis vrijwilligerswerk kunt doen. Kijk eens op www.worldpackers.com en www.staydu.com.

Gratis op reis door middel van social media

Vandaag de dag is het zeker mogelijk om gratis overnachtingen te regelen via social media of via crowdsourcing. Laat al je Facebook vrienden weten dat je op reis gaat en waar je een slaapplek zoekt. Voor je het weet kent vriend A wel een vriend B die regelmatig een slaapplek over heeft.

Je kunt een gratis slaapadres bemachtigen via Couchsourcing. Via deze website bieden mensen hun bank of extra bed gratis aan. Op deze manier leer je ook snel nieuwe mensen kennen. Deze nieuwe vrienden kun je misschien wel weer aan een volgende (gratis) slaapplek helpen.

Nederlandse studenten zijn goed in talen. Hier kun je je voordeel mee doen. Via talktalkbnb.com kun je in ruil voor taallessen bij iemand thuis slapen. Een soort couchsurfing dus, maar dan met een duidelijke tegenprestatie.

Zo kan het ook

Je kunt het ook op de manier van de tweeëntwintig jarige Anthony doen. Hij gebruikte zijn Tinder matches uit verschillende steden om een slaapplek te fixen. Anthony bezocht ongeveer vijftien verschillende steden in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Hongarije. Meer info vind je hier.

Plaats een reactie

Sitemap