Goedkope studentenzorgverzekering? 3 slimme tips!

Ieder jaar in november en december is het mogelijk om je zorgverzekering te wijzigen. Dit kan je maandelijks flink wat geld besparen! In dit artikel vind je 3 slimme tips voor een goedkope studentenzorgverzekering!

Een zorgverzekering afsluiten

Tot je 18e jaar ben je in Nederland op de zorgpolis van je ouders meeverzekerd. Vanaf het moment dat je 18 wordt, dien je een eigen zorgverzekering af te sluiten. Een zorgverzekering dekt de kosten voor onder andere de huisarts, ziekenhuis, fysiotherapie en (sommige) medicijnen. In een zorgpolis staan alle voorwaarden voor de zorg waar jij recht op hebt. Je kunt bijvoorbeeld zien welke kosten je wél en welke kosten je niet vergoed krijgt.

Een goedkope studentenzorgverzekering

Een zorgverzekering kan uit twee delen bestaan namelijk een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Een basisverzekering dekt de kosten voor bijvoorbeeld de huisarts, spoedeisende hulp en belangrijke medicijnen. Een aanvullende verzekering zorgt ervoor dat je fysiotherapie kunt volgen of de tandarts kunt bezoeken zonder extra kosten te maken. Als student heb je vaak al genoeg aan een basisverzekering. Hieronder lees je er meer over.

studentenzorgverzekering

1. Aanvullend verzekeren of niet?

Aanvullende verzekeringen zijn als student vaak niet direct nodig. Als je geen enge ziektes hebt, maak je vaak weinig gebruik van de zorg. Natuurlijk zijn er uitzonderingen waarvoor je wel een aanvullende verzekering kunt afsluiten. Als je bijvoorbeeld nu al weet dat je het komende jaar een aantal behandelingen bij de tandarts nodig hebt, kan het voordeliger zijn om een aanvullende tandartsverzekering te nemen. Hieronder vind je twee  rekensommetjes. Ga bij jezelf na of een aanvullende (tandarts)verzekering echt nodig is.

Voorbeeld 1: Stel je hebt twee gaatjes die je laat vullen. Het vullen + verdoving kost circa € 80 x 2 = € 160. Daarnaast bezoek je de tandarts voor een jaarlijkse controle (€ 25). De kosten zijn € 185 per jaar.
Een aanvullende tandartsverzekering is circa € 14 p.m x 12 maanden = € 168,-. Je maakt in dit geval € 185 – € 168 = € 17 winst als je een tandartsverzekering afsluit.

Voorbeeld 2: Stel je hebt een goed gebit en je bezoekt één keer per jaar de tandarts voor een controle. De kosten hiervoor zijn hetzelfde als in het voorbeeld namelijk € 25. Verder heb je geen klachten. Als je in dit geval een aanvullende tandarts verzekering afsluit, betaal je te veel. Namelijk, € 168 (verzekering) – € 25 (kosten) = € 143.

2. Een budget zorgverzekering

Een goedkope zorgverzekering is als student wel zo prettig. Helaas bestaat er geen studentenkorting in zorgverzekeringenland. Gelukkig zijn er toch een aantal slimme tips waarmee je de maandelijkse kosten laag houdt.

Als je het komende jaar waarschijnlijk weinig zorg nodig hebt en niet bang bent voor eventuele kosten, kan het slim zijn om een budget zorgverzekering te nemen. Als je kiest voor een budget zorgverzekering, krijg je alleen de kosten vergoed van de zorgverleners waarmee jouw verzekeraar contracten heeft afgesloten. Met zorgverleners worden ziekenhuizen, huisartsen en andere zorginstellingen bedoeld.

Voordelen budget zorgverzekering

 • De maandelijkse zorgkosten zijn een stuk lager dan bij reguliere verzekeringen;
 • Medicijnen bestellen verloopt soms via de internetapotheek;
 • Rekeningen hoef je pas achteraf te betalen;
 • Spoedeisende hulp wordt altijd vergoed bij ieder ziekenhuis.

Nadelen budget zorgverzekering

 • Je bent gebonden aan een beperkt aantal zorgverleners;
 • Je kunt niet altijd zelf een ziekenhuis kiezen;
 • Soms moet je iets verder reizen voor een aangesloten zorgverlener;
 • In sommige gevallen moet je veel zelf betalen.

Kies alleen voor deze zorgverzekering als je een buffertje achter de hand hebt. Het kan voor komen dat je voor onverwachtse kosten komt te staan omdat je noodgedwongen naar een ziekenhuis moet dat niet aansloten is bij jouw verzekeraar. Als een behandeling niet onder de spoedeisende hulp valt, moet je het grootse deel van de kosten zelf betalen.

3. Verhoog je eigen risico

Het eigen risico is een vastgesteld bedrag dat je moet ‘opmaken’ voordat je gebruik kan maken van jouw basisverzekering. Het minimale bedrag aan eigen risico is in Nederland 385. Dit bedrag mag je maximaal verhogen naar € 885. Dit betekent dat als je gebruik maakt van zorg uit je basispakket, je eerst 885 euro moet betalen vóórdat de rest van de vergoed wordt.

Voordelen verhogen eigen risico

 • Je zorgkosten zijn lager, tot wel € 25 per maand!
 • Sommige zorg wordt altijd vergoed. Zorginstituut Nederland heeft een lijstje gemaakt met welke zorg dit is. Je vindt hier ook handige rekenvoorbeelden.

Nadelen verhogen eigen risico

 • Je kunt voor hoge kosten komen te staan als je ineens zorg nodig hebt;
 • Wat er vergoed wordt, verschilt per verzekeraar.

Ook bij deze optie geldt, kies alleen voor het verhogen van je eigen risico als je een buffer hebt. Mocht het zo zijn dat je ineens zorg nodig hebt, dan heb je altijd iets achter de hand!

Vergelijk zorgverzekeraars!

In totaal zijn er in Nederland 23 zorgverzekeraars. De meeste claimen dat zij de goedkoopste zorgverzekeringen aanbieden. Wij raden aan om altijd eerste meerdere zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kun je het beste doen op Zorgkiezer.nl. Deze website vergelijk alle verzekeraars specifiek voor de zorg die jij nodig hebt. Zo kies je altijd de goedkoopste verzekeraar.

Zorgtoeslag

Als student heb je bijna altijd recht op zorgtoeslag. Deze toeslag wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld door de overheid. Deze toeslag kun je gebruiken om je studentenzorgverzekering te betalen. Hier lees je wanneer de zorgtoeslag iedere maand wordt uitgekeerd.

Lees meer: Hoeveel zorgtoeslag krijg ik als student?

Plaats een reactie

Sitemap