Goedkoop en gezond leven als student

Goedkoop en gezond leven klinkt als een onmogelijke opgave voor een student. Een doorsnee student drinkt veel bier, slaapt weinig en eet slecht (lees: pizza, patat, kebab). Ook ben je meestal al blij als je het einde van de maand haalt met je mini budgetje. Toch is het mogelijk om goedkoop en gezond te leven. Wij geven je een paar handige tips! 

Een sportschool abonnement, verse groentes, noten, zaden en andere uber gezonde producten klinken allemaal vrij prijzig. Wanneer je ook eens naar de onderste schappen kijkt en weet waar je de goedkoopste producten kunt bemachtigen, hoeft het heus niet zo duur te zijn!

Gezond eten en drinken

  • Koop in de supermarkt vooral groentes en fruit uit het seizoen. Dit is vaak veel goedkoper en lekkerder. Koop bijvoorbeeld geen zomerfruit (frambozen, bramen, aardbeien) of mango’s in de wintermaanden. Kijk af en toe eens op deze handige seizoenskalenderHier staan alle producten uit het desbetreffende seizoen netjes bij elkaar.
  • Woon je vlakbij buitenlandse supermarktjes? Dan is het aan te raden om deze eens te bezoeken! Vaak zijn verse producten hier goedkoper dan bij bijvoorbeeld de Albert Heijn. Het zelfde geldt voor de wekelijkse markt. Vooral tegen een uurtje of vier (wanneer de markt ten einde loopt) kun je vaak goede deals sluiten ;).
  • Kook voor twee of drie keer. De andere twee bakjes kun je invriezen en bewaren voor een andere keer. Eet je vaak samen met je huisgenoten? Maak een schema voor een week en vraag of je huisgenoten willen aangeven wanneer ze mee-eten. Op deze manier koop je niet te veel voedsel en hoef je niets weg te gooien.
  • De vriezer is je beste vriend. Hier zijn seizoens en niet-seizoens producten het hele jaar verkrijgbaar voor de zelfde prijs! Wil je in de wintermaanden ook genieten van frambozen? Haal ze dan niet uit het koelvak maar uit de diepvries. Bij supermarkt Lidl verkopen ze een zak bevroren frambozen van 500-750 gram voor maar €2,50.

Sporten

  • Sporten is vaak even een dingetje die er makkelijk bij inschiet. Naast de vele colleges en kroeg uurtjes heb je dikwijls geen puf en zin meer om je in het zweet te werken. Toch is het belangrijk om af en toe flink te bewegen (dan bedoel ik niet het heen en weer springen in de kroeg). Sporten zorgt er voor dat je de dingen in je hoofd weer op een rijtje krijgt en vervolgens beter kunt presteren. Een abonnement via je hogeschool of universiteit hoeft niet duur te zijn. Vaak krijg je als student flinke kortingen. Het zelfde geldt voor een studentensportvereniging. Dat is gezellig en goedkoop sporten!

Af en toe zondigen kan heus wel. Eens in de twee weken een patatje of een avondje flink doorzakken is oké. Maak het je zelf niet te moeilijk en haal weinig tot geen ongezonde dingen in huis. Zo kun je het ook niet op eten ;).

Plaats een reactie

Sitemap