Goede tips voor als je een tussenjaar wilt nemen

Veel studenten kiezen ervoor om een tussenjaar te nemen tijdens het studeren. Als jij dit ook ziet zitten, is het goed om dit slim aan te pakken. Je moet ervoor zien te zorgen dat je niet de motivatie verliest om verder te studeren. Er zijn een aantal goede tips voor als je een tussenjaar wilt nemen die goed zijn om te weten. Want wat kan je doen in een tussenjaar en hoe kun je deze nuttig besteden? Wij hebben wat tips verzameld en zetten deze hieronder voor je op een rijtje. 

Bedenk waarom je een tussenjaar wilt nemen

Voordat je een definitieve keuze maakt of je een tussenjaar wilt nemen of niet, is het eerst slim om te bedenken waarom je een tussenjaar wilt nemen. Om het duidelijk voor jezelf te maken, kan het een idee zijn om de redenen voor jezelf op te schrijven. Want wat is er te doen in je tussenjaar? Misschien wil je een tussenjaar hebben om een jaar goed geld te verdienen of wil je met jouw tussenjaar graag op reis. Andere redenen om voor een tussenjaar te kiezen is om bijvoorbeeld je rijbewijs te halen of nieuwe vaardigheden te leren. Bedenk dus goed wat bij jou van toepassing is en of dit belangrijk genoeg is om er daadwerkelijk voor te gaan.

Stel een duidelijk plan op

Mocht je besluiten om voor een tussenjaar te gaan, dan is het een goede tip om een duidelijk plan op te stellen. Wanneer je dit niet doet, haal je er misschien niet het maximale uit wat zonde is. Bepaal dus wat je wilt gaan doen in je tussenjaar. Zoals we hierboven al schreven zijn er genoeg tussenjaar mogelijkheden, dus kijk goed naar jouw wensen en stel op basis daarvan een plan op. Dit plan kan dan als houvast dienen.

Een budget opstellen

Niet alleen een duidelijk plan opstellen is slim om te doen, dit geldt ook voor het budget. Afhankelijk van wat je gaat doen, zal je vast budget nodig hebben. Als je bijvoorbeeld voor je tussenjaar wilt gaan reizen in het buitenland of je rijbewijs wilt halen, is er budget nodig. Maar ook als je voor je tussenjaar cursussen wilt gaan volgen kost dit geld. Stel daarom vooraf een budget op en probeer jezelf hieraan te houden. Zo voorkom je dat de kosten onnodig hoog oplopen en weet je wat je te besteden hebt.

Ga je cv verbeteren

Een goede tip voor als je een tussenjaar wilt nemen is het verbeteren van je cv. Wanneer je dit doet, heeft dit namelijk een positieve invloed op je cv. Je cv verbeteren in je tussenjaar kun je doen door bijvoorbeeld te gaan werken, maar ook door cursussen te volgen of een nieuwe taal te ontwikkelen omdat je aan het reizen bent. Vrijwilligerswerk doen is ook nog een goede manier om je cv te verbeteren. Zulke dingen kunnen jouw cv een boost geven en dit kan in je verdere loopbaan zeer goed van pas komen.

Blijf nadenken over je studiekeuze

Of je nu besluit om een tussenjaar te nemen na de havo of tijdens je studie: het is altijd goed om dit jaar goed te gebruiken om na te denken over je studiekeuze. Je hebt in dit jaar tenslotte alle tijd om hier goed over na te denken en om jezelf te oriënteren. Door studies te vergelijken en jezelf hierover in te lezen kun je uiteindelijk je hart volgen en kiezen voor iets dat je echt leuk lijkt. Voorkom dat je hier tijdens je tussenjaar geen aandacht aan besteedt, want je studie is tenslotte ook belangrijk voor je toekomst.

Vergeet er niet van te genieten

Een hele belangrijke laatste tip: geniet ervan! Als je ervoor kiest om een tussenjaar te nemen is het goed om hier vooral van te genieten. Je kiest er niet zomaar voor en kunt de tijd goed gebruiken voor iets dat je graag wilt doen. Je hebt alle tijd en ruimte om te doen wat je wilt, dus vergeet hier niet van te genieten!

Wat doen in je tussenjaar

Deze tussenjaar tips zijn goed om in je achterhoofd te houden als je van plan bent om hiervoor te gaan. Een tussenjaar kan zeker fijn zijn en je kunt hiervan zeker voordelen ervaren. Er zijn genoeg tussenjaar opties waar je uit kunt kiezen zodat je jouw jaar goed kunt besteden. Of het nu is voor je rust, om geld te verdienen of om nieuwe delen van de wereld te ontdekken: probeer er het maximale uit te halen!

Plaats een reactie

Sitemap