Heb je moeite met socializen? Als student is dat in veel situaties niet fijn. Bijvoorbeeld op je eerste studiedag, bij de vrijdagmiddagborrels en bij het solliciteren. Hoe beter je sociale vaardigheden, hoe beter de relaties zijn die je kunt opbouwen en hoe beter je andere mensen begrijpt. Als je het lastig vindt om te socializen, is het mogelijk dat het ongemak voor je oplevert. Ook kun je er angstig van worden, wat natuurlijk allesbehalve prettig is. Benieuwd hoe je beter wordt in socializen met anderen? Hieronder sommen wij een aantal handige tips voor je op.
Wees jezelf
Of je je sociale vaardigheden nu wilt inzetten om goed te solliciteren of om vrienden te maken op je studie: het is belangrijk om jezelf te blijven. Doe je niet voor als iemand anders om sociaal te zijn, want dat werkt juist vaak averechts. Het is tenslotte niet fijn om je continu voor te doen als iemand anders. Het is beter om jezelf te blijven, want als je eenmaal met mensen omgaat of in gesprek gaat met iemand komen ze uiteindelijk toch wel te weten hoe je in elkaar zit.
Interesse tonen in anderen
Beter socializen doe je ook door interesse te tonen in je omgeving. Of nu een potentiële werkgever tegenover je zit, je docent of een studiegenoot: het is belangrijk om interesse te tonen als iemand tegen je praat. Doe je dat niet, dan kom je ongeïnteresseerd over en dat maakt in veel gevallen geen goede indruk. Wees dus oprecht geïnteresseerd in wat zij jou vertellen en praat daar zelf ook in mee. Blijf niet continu stil, maar probeer zelf ook je zegje te doen. Dan loopt het gesprek een stuk soepeler en wordt het ook minder eng.
Denk aan je lichaamshouding
Je lichaamshouding speelt een grote rol in je sociale vaardigheden. Wil je daar beter in worden, dan is het belangrijk om een goede, open lichaamshouding aan te nemen. Hoewel je socializen misschien eng vindt, is het van belang dat je dit niet aan anderen laat merken. Probeer daarom te voorkomen dat je er angstig of niet ontspannen uitziet. Let op je houding en de gebaren die je gebruikt. Hanteer je een open lichaamshouding, dan is het voor anderen veel aantrekkelijker om een gesprek met je aan te gaan.
Begroet mensen altijd
Ben je vriendelijk naar mensen, dan gaan ze ook sneller het gesprek met je aan. Naast het aannemen van een open houding, is het daarom ook goed om mensen altijd te begroeten. Ook als je ze niet kent, is dat handig om te doen. Of het nu op school, in een wachtkamer of in het kantoorpand van je sollicitatie is. Begroeten kun je doen door een goedemorgen of hallo, maar ook een glimlach is in sommige gevallen al genoeg.
Maak oogcontact
Het is een onmisbaar onderdeel in communiceren: oogcontact. Ondanks dat je je misschien ongemakkelijk voelt als je met iemand in gesprek bent, is het wel een aanrader om zoveel mogelijk oogcontact te maken. Doe je dat niet, dan lijkt het alsof je niet geïnteresseerd bent in wat de persoon aan het vertellen is.
Zeg niet gelijk nee tegen sociale evenementen
Word je uitgenodigd voor een sociaal evenement? Dan bestaat de kans dat je al snel naar het antwoord ‘nee’ neigt. Wil je echter werken aan je sociale vaardigheden, dan is het beter om de sprong in het diepe te nemen. Probeer jezelf open te stellen, hoe lastig dat in het begin misschien ook is. Ga je naar het evenement, dan kom je in aanmerking met nieuwe situaties en nieuwe mensen. Dat biedt de mogelijkheid om te werken aan je sociale vaardigheden. Stap dus vooral zo nu en dan uit je comfortzone. Je zult zien dat hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het je afgaat.
Vraag om feedback
Heb je inmiddels een band opgebouwd met studiegenoten of collega’s? Dan is het een goede tip om feedback te vragen aan hen. Zij kunnen je vast meer vertellen over hoe zij over jouw sociale vaardigheden denken. De feedback die je ontvangt, kun je gebruiken om nog beter te worden in socializen. Vat het ook niet meteen op als kritiek, maar als opbouwende feedback. Dat kan voor jou ontzettend waardevol zijn en jou erbij helpen om te groeien als persoon.
Hoe beter je bent in socializen, hoe meer profijt je ervan hebt. Je krijgt de kans om mooie relaties op te bouwen met mensen, waar je leuke dingen mee kunt ondernemen. Niet alleen op je studie komen sociale vaardigheden maar al te goed van pas, ook als je beter wilt solliciteren of in de sportschool staat biedt het voordelen!