Geldzaken: de financiële situatie van Jessie (22)

Hi Jessie (22), leuk dat je open wilt zijn over je geldzaken! Ben je in het dagelijks leven eigenlijk open over geld? 

Ja hoor. Ik vind het geen probleem om te vertellen over mijn salaris en uitgaven. Zelf vind ik het ook geen probleem omdat dit aan anderen te vragen. Geen idee waarom sommige mensen daar niet over willen praten. Ik vind het wel leuk en interessant om te horen wat iemand verdient.

Heb je die openheid wel/niet van huis uit meegekregen? 

Eigenlijk wel. Mijn ouders hadden het niet heel breed. Mijn moeder let met boodschappen ook op de kleintjes waardoor ik mij daar zelf ook bewust van ben. Eigenlijk heeft zij altijd vertelt waar het geld naar toe ging en hoeveel. Dit vind ik nog steeds een fijne manier van communiceren.

Heb je een bijbaantje? En wat verdien je daar per maand mee? 

Ja ik werk bij een koffietentje in Haarlem. Ik serveer koffie, broodjes en zelfgemaakte taartjes en ik verdien 10,50 euro per uur. Dit vind ik best veel voor de horeca. De uren die ik naast mijn studie werk, variëren iedere maand. Gemiddeld is dat ongeveer 8 uur per week wat neerkomt op +/- €350,- (exclusief fooien).

Hoe organiseer je je geldzaken?

Ik maak aan het begin van de maand geen planning ofzo. Maar ik let wel op wat ik uitgeef. Als ik mijn loon ontvang kijk ik altijd eerst of ik iets weg kan zetten naar mijn spaarrekening. Als het bedrag van die maand niet erg hoog is, laat ik alles op mijn lopende rekening staan.

Hoeveel geld geef je maandelijks uit aan boodschappen? 

Ik probeer niet meer dan 30 euro per week aan boodschappen uit te geven. Vaak lukt dit wel omdat ik ook regelmatig naar de aanbiedingen kijk. Gelukkig eet ik vaak samen met mijn huisgenootjes of kook ik voor meerdere keren. Dat scheelt ook weer in de kosten!

Wat is jouw guilty pleasure op gebied van geld? Waar vind je dat je veel geld aan uitgeeft?

Kleding… haha. Dat is wel een puntje waar ik op zou kunnen bezuinigingen. Over het algemeen hou ik van merkkleding dus ik geef veel geld uit aan een spijkerbroek of jas. Ik probeer per maand niet meer dan 60 euro aan kleding uit te geven. Helaas lukt dit niet altijd haha.

Wat vind je zonde van je geld? 

Eigenlijk vind ik de huur zonde geld. Voor mijn kamer in Haarlem betaal ik iedere maand 410 euro. Dit geld leen ik bij DUO dus ik merk hier eigenlijk niks van. Natuurlijk bouw ik wel een behoorlijke schuld op.

Vind je bijlenen vervelend? 

Ja, het is vervelend want ik moet het allemaal terugbetalen na mijn studie. Gelukkig heb ik mij erbij neergelegd. Toen ik twee jaar geleden begon met studeren wilde ik graag op kamers. Mijn ouders hebben helaas geen geldboom in de tuin dus ben ik genoodzaakt om te lenen. Ik heb overigens nooit spijt gehad van mijn keuze.

Jessie, bedankt voor je hulp en je eerlijke antwoorden! Lijkt het jou leuk om een keer in deze rubriek te verschijnen? Laat een reactie achter of stuur een mailtje info@slimmecentenvoorstudenten.nl.

Lees ook:

De financiële situatie van Nienke (20)
De financiële situatie van Tessa (21)
De financiële situatie van Martijn (25)

1 gedachte over “Geldzaken: de financiële situatie van Jessie (22)”

Plaats een reactie

Sitemap