Geen boete als je reist met verlopen studentenreisproduct

Als je afgestudeerd bent verloopt logischerwijs het studentenreisproduct. Toch moet je als ex-student de ov kaart zelf stopzetten, ook al is deze verlopen. Veel studenten vergeten dit en worden opgezadeld met hoge boetes. Gelukkig is er goed nieuws, er komt namelijk een nieuwe wet waarin dit een stuk beter geregeld is!

De nieuwe wet moet het aantal studenten dat een boete krijgt voor het niet of te laat stopzetten van hun studentenreisproduct terugdringen. De regel luidt: als de student niet reist, krijgt hij of zij ook geen boete. Daarnaast krijg je als student nu 10 dagen (voorheen 5 dagen) de tijd om het studentenreisproduct stop te zetten.

Doorreizen met verlopen studentenreisproduct

Wie nog wél doorreist zonder recht op een studentenreisproduct, krijgt bij de invoering van de nieuwe wet een lagere boete dan voorheen: 75 euro per halve maand in plaats van 97 euro. Maar let op: na langer dan een maand gaat deze boete flink omhoog. Je betaalt dan al 150 euro per halve maand. Dit wordt gedaan om het misbruik van de ov kaart zoveel mogelijk te voorkomen.

Voorheen reisden studenten regelmatig door met hun ov kaart terwijl ze hier geen recht meer op hadden. Dit werd gedaan omdat de boete goedkoper bleek dan iedere dag op saldo reizen. Dit werd in Den Haag niet echt gewaardeerd waardoor de boetes flink omhoog schoten.

Met de nieuwe wet wil de regering de studenten iets meer lucht geven en niet meteen met boetes gaan strooien. Misbruik wordt daarbij niet gewaardeerd en wordt dus ook harder bestraft.

Voordat de nieuwe wet wordt ingevoerd, is het nog wachten op de Raad van State. Deze onafhankelijke partij geeft advies over het voorstel. Daarna gaat het door naar de Tweede Kamer. Waarschijnlijk gaat de wet 1 januari 2019 officieel in.

Plaats een reactie

Sitemap