Faalangst? Zo ga je er als student mee om

Faalangst is een veelvoorkomend probleem bij studenten. Vraag jij jezelf ook wel eens af hoe je jouw deadline of tentamen ooit gaat halen? Of de vraag of je het niveau van anderen wel kunt halen? Als jij hier heel onzeker over kan worden, kan het wel eens zo zijn dat je faalangst hebt. Dit is een probleem dat vaak maar lastig op te lossen is. Toch zijn er een aantal tips tegen faalangst die je in je achterhoofd kunt houden om jouw faalangst iets te verminderen. Benieuwd welke faalangst tips dit zijn? Lees dan snel verder.

Falen mag

Als je faalangst hebt, ben je bang om te falen. Echter kun je tijdens je studie vast niet alles goed doen. Falen hoort er nu eenmaal bij. En dit is dan ook niet erg, laat dit je overkomen. Probeer dit niet direct als iets negatiefs te zien. Vallen en weer opstaan: dat is belangrijk. Het is dan ook niet zomaar zo dat veel bedrijven/ondernemers eerst een aantal keer gefaald hebben voordat ze successen behaalden. Houd in je achterhoofd dat falen mag en dan ook niet erg is. Zodra je dit leert te accepteren, zal je faalangst ook meer afnemen. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is zeker het proberen waard.

Maak een overzichtelijke planning

Een van de beste tips voor faalangst is het maken van een overzichtelijke planning. Wellicht ben je absoluut geen fan van plannen, maar het helpt wel degelijk om meer rust in je hoofd te krijgen. Zodra je een deadline hebt gekregen, is het daarom verstandig om de lesstof op te delen. Begin op tijd en doe bijvoorbeeld iedere dag een beetje. Zo hoef je niet alle stof in één keer te doen. Ook heb je veel meer kans op het behalen van je deadline of tentamen als je een overzichtelijke planning maakt. Wanneer je jezelf aan een overzichtelijke planning houdt, zal je zien dat jouw faalangst steeds meer kunt overwinnen.

Vergelijk jezelf niet met andere studenten

Als je faalangst hebt, is de kans groot dat je jezelf wel eens vergelijkt met jouw studiegenootjes. Dit is echter allesbehalve bevorderlijk voor jouw faalangst, dit zorgt juist voor onnodige stress en onzekerheid. Wellicht haalt een studiegenootje altijd goede cijfers of behaalt weer een andere student altijd al ver van tevoren de deadlines. Als dit bij jou niet het geval is, ga je al snel vergelijken. Probeer dit echter absoluut niet te doen. Iedereen heeft namelijk zijn eigen kwaliteiten. Het is dus helemaal niet nodig om jezelf te vergelijken met anderen.

Zoek afleiding, ga leuke dingen doen

Waar het aan de ene kant goed is om een overzichtelijke planning bij te houden, is het daarnaast belangrijk dat je goed afleiding zoekt. Als je jezelf helemaal opsluit om te leren of een verslag af te maken, werkt dit namelijk vaak compleet averechts. Na een aantal uren achter elkaar werken wordt jouw concentratie namelijk minder en lever je minder goede kwaliteit aan. Bovendien is het stressen over een deadline/tentamen zeker niet bevorderlijk voor hoe je uiteindelijk gaat scoren.

Faalangst aanpakken kun je daarom doen door niet constant bezig te zijn met leren of andere taken die je voor je studie moet uitvoeren. Misschien klinkt dit als je faalangst hebt totaal onlogisch, want doordat je angst hebt om te falen lijkt het jou geen goed idee om ook periodes even niet met je studie bezig te zijn. Hoewel het voor jou wellicht niet als een goede optie klinkt, is het wel goed om te doen. Ga erop uit en kies ervoor om leuke dingen te doen met bijvoorbeeld familie of vrienden/vriendinnen. Dit kan van alles zijn: een leuk dagje weg, borrelen, uiteten en noem het maar op.

Sport

Iets dat ook heel erg goed kan helpen om even met je hoofd ergens ander te zijn, is sporten. Sporten vermindert stress en dat is precies wat jij nodig hebt als je weer gedachtes hebt die horen bij faalangst. Of je nu gaat wandelen, tennissen, voetballen of een andere sport: het is hoe dan ook een goede afleiding.

Sport

Faalangsttraining

Mochten bovenstaande tips bij faalangst niet voor jou werken, kan het zo zijn dat je last hebt van extreme faalangst. Om dit op te lossen, kan het een idee zijn om faalangsttraining of faalangst therapie bij een expert te volgen. Of het nu sociale faalangst, positieve- of negatieve faalangst is, hierbij krijg je hulp bij faalangst en hoe je er zo snel mogelijk vanaf kunt komen.

Faalangst is nu eenmaal een groot probleem in onze samenleving. Veel studenten kampen met dit probleem. Dit is natuurlijk heel erg vervelend, hier wil je het liefst zo snel mogelijk vanaf komen. Hopelijk kom je met deze bovenstaande tips een heel eind!

Plaats een reactie

Sitemap