Extra concentratie voor de laatste loodjes

De laatste loodjes van het studiejaar wegen toch zeker wel het zwaarst. Het is lekker weer, je wilt naar buiten maar in plaats daarvan zit jij binnen te blokken voor de tentamens of te stressen voor de laatste deadlines. Wij hebben daarom 3 handige tips voor je op een rijtje gezet waar jij een extra concentratie boost van krijgt! 

1. Zorg voor jezelf

Door goed voor jezelf te zorgen zal je concentratie en productiviteit aanzienlijk stijgen. Wij snappen dat het makkelijk (en lekker) is om naar ongezond voedsel zoals pizza, döner en chips te grijpen tijdens het studeren. Echter, dit eten zal je productiviteit door de vetten en suikers juist verlagen. Je kunt beter kiezen voor vlees(waren), zuivel en eieren vanwege de vitamine B12. Deze vitamine werkt positief op het geheugen, concentratievermogen en humeur. Groene groenten (zoals spinazie, broccoli, andijvie en komkommer) en vetten (bijvoorbeeld zalm en noten) bevorderen tevens het geheugen. Handig om te weten lijkt ons! Tip: begin de dag eens met een groene smoothie van banaan, spinazie, kiwi en een beetje water.

2. Sport en mindfullness

Naast goede voeding is sporten minstens zo belangrijk. Een half uurtje (of meer) per dag wandelen, fietsen, fitnessen of zwemmen verbetert het concentratievermogen. Ook slapen is belangrijk. Slapen zorgt ervoor dat je brein een opnamestop heeft en de bestaande informatie een plekje kan geven. Mensen die onvoldoende slapen, presteren minder.

Weet je van jezelf dat je niet zo stressbestendig bent en soms knettergek wordt van al die deadline, tentamens en herkansingen? Niet iedereen zit er het nut van in maar sommige studenten maken tijdens de tentamenperiode gebruik van meditatie- en ademhalingsoefeningen om ‘s avonds voor het slapen gaan of in de ochtend tot rust te komen.

Het is ook niet niks, concentratie vinden aan het einde van het schooljaar. Je mag jezelf daarom af en toe echt wel eens belonen. Het maakt niet uit met wat, als jij er maar blij van wordt!

3. Studeren

Nu je alle bijzaken voor elkaar hebt: voeding, sporten, slapen en rust in je hoofd kunnen we kijken naar het echte werk: studeren. Iedereen leert natuurlijk op zijn eigen manier en wat voor de een werkt, werkt voor de ander misschien totaal niet. Toch zijn er een paar dingen waar echt iedereen beter door studeert. Zo is het verstandig om op een vaste plek te leren. Dit zorgt voor regelmatig en rust. Misschien is het overbodig om te zeggen maar tenzij je een fotografisch geheugen hebt, leer je niet vanzelf en ook niet na een keer doornemen. Herhaling is daarom belangrijk. Probeer de stof op zoveel mogelijk verschillende manieren te herhalen bijvoorbeeld door middel van opdrachten, video’s te bekijken en het hard op te lezen.

Denk je dat je de stof in je hoofd hebt? Probeer het dan eens aan een ander uit te leggen. Als diegene het vervolgens begrijpt en kritische vragen stelt, wordt het tentamen voor jou een eitje! Succes!

Plaats een reactie

Sitemap