Nu we te maken hebben met torenhoge energiekosten, is het belangrijk om te weten hoe je die omlaag kunt brengen. Als je in een studentenhuis woont en als student te maken hebt met een studentenbudget, dan wil je de kosten uiteraard zo laag mogelijk houden. Om dat voor elkaar te krijgen is het slim om energie te besparen. Dat is op verschillende manieren mogelijk. Wij zetten hieronder op een rij hoe je dat doet!
Kies voor ledverlichting
Besparen op energie is mogelijk door te kiezen voor ledverlichting. Als je studentenhuis daar nog niet van voorzien is, is het slim om daar verandering in te brengen. Ledlampen zijn een stuk energiezuiniger en daarom een goede keuze. Zorg er daarom voor dat je in je studentenhuis zoveel mogelijk ledlampen toevoegt. Naast het feit dat ledlampen heel veel zuiniger zijn dan bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen, hebben ze ook als voordeel dat ze minder warm worden, een lange levensduur hebben en in allerlei kleuren beschikbaar zijn.
Voorkom sluipverbruik
Als je met best wat mensen in je studentenhuis woont, is de kans groot dat jullie samen over een flink aantal apparaten beschikken samen. Dat betekent ook dat je een grote kans hebt op sluipverbruik. Hiermee bedoelen we apparaten die terwijl ze op de stand-by modus staan ook energie vreten. Dat is natuurlijk zonde, want het verbruikt energie terwijl je op dat moment niet eens gebruikmaakt van de apparaten. Sluipverbruik moet je daarom zo veel mogelijk zien te voorkomen.
De eerste tip om sluipverbruik te voorkomen is door apparaten helemaal uit te schakelen. Dat is beter dan wanneer je een apparaat op de stand-by modus zet. Wat ook een mogelijkheid is, is om de stekker er helemaal uit te halen als je apparaten voor een langere tijd niet gebruikt. Kijk je niet zo veel tv op je eigen studentenkamer, haal dan de stekker er hiervan uit. Zeker wanneer je ook in de gezamenlijke woonkamer een tv hebt. Kijk dus eens kritisch naar de apparaten in huis en welke jullie gebruiken en welke niet. Als je meerdere apparaten bij elkaar in de buurt hebt staan, is het een goede tip om een contactdoos te gebruiken met een aan/uit-schakelaar. Zodra je de apparaten gebruikt zet je de contactdoos aan en wanneer je de apparaten niet meer hoeft te gebruiken zet je die heel gemakkelijk weer uit. Ontzettend simpel, maar wel heel effectief om energie te besparen.
Je gordijnen slim inzetten
Je gordijnen zijn een soort extra isolatielaag, mits je deze goed inzet. As je jouw gordijnen goed gebruikt, houdt je warmte langer binnen en hoef je minder te stoken. Doe de gordijnen overdag als het zonnig is open en sluit deze wanneer het donkerder wordt. Omdat deze soort raamdecoratie een extra laag isolatie is, blijft het hierdoor langer warm en aangenamer in huis.
Korter douchen
Een van de energiebesparende maatregelen waar je ook aan kan werken, is korter douchen. Spreek met je huisgenoten af hoe lang iedereen maximaal mag douchen. Hoe minder lang jullie douchen, hoe meer energie je bespaart. En dat kan al snel een hoop schelen op de energierekening!
Gezamenlijk eten
Energie besparen als student doe je ook door zoveel mogelijk samen met je huisgenoten te eten. Doe je dat, dan zorg je ervoor dat je slechts één keer hoeft te koken en af te wassen. Als iedereen dat apart doet, kost dat natuurlijk veel meer energie. Niet alleen zorgt gezamenlijk eten ervoor dat je energie kunt besparen in huis, ook is het uiteraard harstikke gezellig!
De verwarming iets lager zetten
Deze tip spreekt voor zich, maar zorgt er wel voor dat je snel bespaart op energie. Je hoeft natuurlijk niet bibberend door het studentenhuis te lopen, maar vaak is een graadje lager niet zo’n groot probleem. Kleed je daar goed op aan en zorg in huis voor andere bronnen van warmte. Bijvoorbeeld een elektrische haard, kaarsjes of plaids in huis. Zorg er ook voor dat je de verwarming laag zet als er niemand in het studentenhuis aanwezig is. Anders ben je onnodig energie aan het verbruiken. Als jullie allemaal les hebben op school, is het dus niet nodig om de verwarming hoog te zetten. Blijf hier alert op. Op die manier kun je al vrij eenvoudig zorgen voor meer energiebesparing in je studentenhuis.
Brengen jullie voornamelijk veel tijd door in de woonkamer van het studentenhuis? Zorg er dan voor dat je die ruimte verwarmt en in andere ruimtes de radiatoren laag zet. Zo ben je niet onnodig ruimtes aan het verwarmen waar niemand aanwezig is.
Willen jij en je huisgenootjes graag energie besparen in je studentenhuis? Deze tips hierboven helpen je al een heel eind op weg. Als jullie de energierekening willen verlagen, is het goed om daaraan te werken. Besparen op de energiekosten is zeker mogelijk, dus besteed er genoeg aandacht aan. Hoe minder energie je samen met je huisgenootjes verbruikt, hoe meer geld jullie besparen en hoe meer je overhoudt van je studentenbudget.