Een traineeship volgen? Alles wat je wilt weten!

Je hebt deze term ongetwijfeld al wel eens voorbij horen komen: een traineeship. Ben jij bijna afgestudeerd en weet je nog niet zo goed wat je vervolgstap is? Niet alleen doorstuderen of een fulltime baan zijn hierbij dan opties. Het kan namelijk ook goed zijn om een traineeship te overwegen. Maar wat is een traineeship en waarom kan een traineeship goed zijn om te overwegen? Wij zetten het hieronder allemaal voor je op een rijtje, dus lees snel verder als je hier benieuwd naar bent!

Wat is een traineeship?

Om te bepalen of een traineeship volgen iets voor jou is, is het natuurlijk eerst goed om te weten wat het nou precies is. Want wat houdt een traineeship in? Eigenlijk is het een soort startersfunctie bij een werkgever waarbij je compleet opgeleid wordt tot een professional in een bepaald vakgebied. Een traineeship wordt gekenmerkt door het feit dat hier zowel geleerd als gewerkt wordt. Het programma kan variëren van een paar maanden tot een paar jaar, dit is afhankelijk van de werkgever.

Wat zijn de voordelen van een traineeship?

Een traineeship heeft een hoop voordelen die zeker het benoemen waard zijn. Ten eerste kun je ontzettend veel ervaring opdoen, die je goed kunt inzetten in je verdere loopbaan. En niet alleen in de toekomst, maar ook tijdens het traineeship zelf kun je nieuwe kennis al meteen toepassen. Je bent namelijk bezig met studeren, maar ook met werken. Een ander groot voordeel van een traineeship is natuurlijk dat je betaald aan het leren bent. Bij zo’n traineeship kun je namelijk nog best aardig verdienen, terwijl je ook aan het leren bent.

Je komt er tijdens een traineeship achter wat je wel en niet leuk vindt en waar je wel goed in bent en waarin wat minder. Je gaat namelijk verschillende projecten doen op verschillende afdelingen binnen een bepaald vakgebied. Niet alleen geeft dit jou de mogelijkheid om ontzettend veel te leren, maar ook om te ontdekken welke richting je nu echt het leukste vindt.

Waar je bij een vaste baan van de werkgever vaak maar weinig persoonlijke begeleiding krijgt, is dit bij een traineeship wel het geval. Omdat het ook een leertraject is, zal je goed worden begeleid door een persoonlijke coach. En ook niet geheel onbelangrijk is dat een traineeship ontzettend goed op je CV staat. Ook komt het vaak voor dat de organisatie waar jij dit volgt jou na het programma graag in dienst wilt hebben, waardoor je dus meteen aan de slag kunt. Indien dit niet het geval is, staat het wel als een pluspunt op je CV. Door een traineeship te volgen laat je namelijk zien dat je gemotiveerd bent om door te leren en dit wordt vaak enorm gewaardeerd.

Wat zijn de nadelen van een traineeship?

Aan een traineeship zitten ook wat nadelen verbonden. Zo is het bij zo’n programma namelijk heel lastig om jezelf te specialiseren, omdat je juist veel verschillende dingen gaat doen. Daarnaast kan het vrij intensief zijn en kun je te maken krijgen met een hoge werkdruk. Ook een nadeel kan zijn dat je veel nieuwe kennis op moet doen, wat natuurlijk niet altijd even makkelijk is.

Hoge werkdruk

Wat verdient een trainee?

Nu vraag je jezelf vast af wat je nu ongeveer kunt verdienen als trainee. Je kunt hierbij ongeveer hetzelfde verwachten als een startsalaris. Wel is het goed mogelijk dat je binnen het een vakgebied waar meer kunt verdienen dan bij het andere. Maar gemiddeld kun je bij mbo ongeveer uitgaan van een salaris tussen de 1500 en 1800 euro en bij hbo tussen de 1750 en 2500 euro per maand. Benieuwd naar het salaris op WO-niveau? Houd dan rekening met een salaris tussen de 2200 en 2800 euro per maand.

Als je nog maar weinig inspiratie hebt voor een vervolgstap na het afstuderen, kan het zeker de moeite waard zijn om een traineeship te overwegen. Of je nu kiest voor een management of IT traineeship of een traineeship bij de Rijksoverheid: je hebt genoeg keuze. Ga dus zeker eens op zoek naar de mogelijkheden.  Weeg de voor- en nadelen van een traineeship goed tegen elkaar af en bepaal of dit iets voor je is. Als je het niets vindt, kun je natuurlijk ook kiezen voor volledig doorstuderen of een fulltimebaan. Het gaat om je eigen toekomst, dus het is van belang dat je hierin een goede keuze voor jezelf maakt. Lees jezelf hier dus goed over in en probeer 100% achter je gemaakte keuze te staan!

Plaats een reactie

Sitemap