Een kamer huren: hier moet je op letten!

Na een lange zoektocht heb je eindelijk een studentenkamer gevonden, super! Het studentenleven kan éindélijk beginnen nu op je jezelf gaat wonen. Maar waar moet je opletten bij een kamer huren? Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij. 

Als huurder heb je rechten en plichten. Als je begint met huren, ben je waarschijnlijk nog niet zo bekend met de vele regeltjes die bij het huren komen kijken. Vaak krijg je een huurcontact in je handen gedrukt zonder enige uitleg…

Een kamer huren, de maandelijkse huur

Studentenkamers zijn er in verschillende soorten en maten. Een kamer in het centrum van een stad is logischerwijs duurder dan een kamer in een buitenwijk. Ook de afmetingen en de stad waar je woont zijn onderdelen die meegenomen wordt bij het berekenen van de maandelijkse huur. Maar hoe weet of je niet te veel betaald?

Gelukkig zijn er in Nederland wetten voor de hoogte van de huur. De huisbaas moet zich hier aanhouden. Als dit niet het geval is, kun jij de huur die je iedere maand te veel hebt betaald terugvragen via de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Via de website van deze vakbond kun je berekenen of je werkelijk te veel betaald. Dat kun je hier doen.

Overnamekosten studentenkamer

Als je een studentenkamer overneemt van een andere student, krijg je soms te maken met overnamekosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten die in het verleden gemaakt zijn voor tapijt, laminaat, (rol) gordijnen of meubels. Als spullen je aanspreken is het vaak goedkoper om deze spullen over te nemen van de vorige huurder. Daarnaast scheelt het weer tijd waardoor je eerder in je kamer kunt wonen.

Als nieuwe huurder ben je niet verplicht om de spullen over te nemen. Als je de spullen niet wilt overnemen moet de oude huurder de kamer ‘kaal’ opleveren. Hij of zij is verantwoordelijk voor deze spullen. Onroerende zaken zoals een badkamer of een cv kunnen nooit overgedragen worden door middel van overnamekosten. Deze zijn altijd van de verhuurder zelf.

Bemiddelings- of sleutelkosten

Over die begrippen bestaat nog altijd veel onduidelijkheid. Sleutelkosten worden vaak verwoord als kosten die een verhuurder maakt voor het regelen van een nieuw huurcontact. Deze kosten worden toegerekend aan de nieuwe huurder. Echter, deze kosten zijn bij de wet verboden om in rekening te brengen. De huurder krijgt namelijk niks terug voor deze kosten. Als je deze kosten als huurder wel moet betalen is het verstandig om een betalingsbewijs van de kosten op te vragen. Deze kun je later gebruiken om de kosten terug te vragen bij de Kantonrechter. Deze rechter behandel arbeids- en huurzaken.

kamer huren

Hetzelfde geldt voor bemiddelingskosten. Deze kosten worden vaak in rekening gebracht als je een makelaar of bureau inhuurt om voor jou een kamer te zoeken. Voordat het internet bestond, werd dit veel gedaan. Als je via een particuliere verhuurder een kamer huurt mogen er geen kosten in rekening gebracht worden voor het bemiddelen. Er zijn immers twee partijen waardoor er niets te bemiddelen valt. Hier lees je meer over bemiddelingskosten.

De hoogte van bemiddelings- of sleutelkosten zijn meestal tussen de €100,- en €300,-.

Borg betalen kamer

In Nederland is het gebruikelijk om als huurder borg te betalen als je start met het huren van een kamer. Dit wordt gedaan om de eventuele (toekomstige) kosten te dekken. Als er aan het einde van de huurperiode geen betalingsachterstanden of vernielingen zijn aan de kamer, dan krijg je de borg gewoon terug.

Hoogte van de borg studentenkamer

De hoogte van de borg is niet wettelijk vast gesteld. De huisbaas is vrij om de hoogte bepalen. Voor een studentenkamer wordt vaak één maand de kale huur gerekend als borg. Maar ook een borgsom van drie maanden kale huur kan voorkomen. Dit gebeurt vaak bij het huren van een volledig ingerichte kamer. Tip: vraag bij het betalen van de borg altijd een betalingsbewijs. Zo kun je later aantonen dat je het echt betaald hebt.

Lees ook: Wanneer kan ik huurtoeslag aanvragen als student 

Plaats een reactie

Sitemap