Een goede scriptie maken: deze tips kunnen je helpen

Ben jij bezig met je laatste studiejaar? Dan ga je binnenkort waarschijnlijk beginnen aan de laatste fase: het maken van een scriptie. Wellicht zie je hier wel enorm tegenop. Je hebt vast van andere studenten wel eens horrorverhalen gehoord over deze lastige periode. Het maken van een scriptie kost dan ook veel tijd en moeite. Maar hoe zet je nou een goede scriptie in elkaar? Er zijn verschillende tips die je hierbij kunnen helpen. Benieuwd welke tips voor het schrijven van een scriptie dit zijn? Dat lees je in dit artikel!

Doe inspiratie op

Voordat je daadwerkelijk begint met het schrijven van een scriptie, is het goed om eerst inspiratie op te doen. En hiermee bedoelen we dan bijvoorbeeld het lezen van andere scripties, het bekijken van hoofdvragen en deelvragen en ga zo maar door. Als je helemaal geen idee hebt van hoe een scriptie er ongeveer moet komen uit te zien, wordt het lastig om te beginnen. Inspiratie opdoen hiervoor is dus belangrijk, want zo wordt het begin makkelijker.

Stel duidelijke hoofd- en deelvragen op

Een scriptie is gebaseerd op het beantwoorden van hoofd- en deelvragen. Om goed te kunnen beginnen met je scriptie, is het daarom belangrijk om deze vragen te formuleren. En dit kan best lastig zijn, want waar moet je beginnen? Laten we beginnen met de hoofdvraag. Bij het formuleren van een hoofdvraag dien je met een aantal dingen rekening te houden. Zo moet het namelijk voortvloeien uit een doel- en probleemstelling, geen oplossing bieden, uit één vraag bestaan, niet te breed geformuleerd zijn, niet te beantwoorden is met ja en nee en het geen meningsvraag of waarom vraag is. Probeer hier rekening mee te houden als je druk bezig bent met het bedenken van jouw hoofdvraag.

Heb je de hoofdvraag verzonnen? Top, dan is het tijd om na te denken over de deelvragen. De deelvragen zijn minder complex dan de hoofdvraag, maar hebben wel als doel om antwoord te geven op de hoofdvraag. Stel dus alleen deelvragen op die nodig zijn om de hoofdvraag te beantwoorden. Neem genoeg tijd voor het opstellen van je hoofd- en deelvragen, want dit zijn een van de belangrijkste onderdelen van je scriptie. Zodra deze vragen goed zijn, kun je gemakkelijker aan het werk.

Scriptie schrijven

Maak een uitgebreide planning

Hoe je een goede scriptie kunt maken? Een uitgebreide planning speelt hier een grote rol in. Je kunt met een scriptie haast niet in de wilde weg beginnen, want dan zal je zien dat je snel in de knoop komt. Soms krijg je vanuit school een deadline of mag je zelf je tijd indelen. Wat hierbij ook het geval is, een uitgebreide planning is zeker aan te raden. Maak een planning en verdeel de hoofdstukken die je moet maken. Door het overzichtelijk op een rijtje te zetten en hier een deadline aan te hangen, weet je precies wat er nog voor wanneer gedaan moet worden. Zo houd je beter overzicht en is de kans groter dat je alles op tijd kunt inleveren.

Breid je netwerk uit

Zeg je scriptie, dan zeg je interviews of enquêtes. Je hebt voor je scriptie respondenten nodig die jou helpen om jouw scriptie te versterken. Het is belangrijk dat je hiervoor dus de juiste mensen bereikt. Om dit te kunnen realiseren, is het van belang dat je jouw netwerk uitbreidt. Een goede manier om jouw netwerk uit te breiden, is op bijvoorbeeld LinkedIn. Hierbij kun je jouw zakelijke netwerk uitbreiden en wellicht mensen vinden die jou goed kunnen helpen bij jouw scriptie. Of wellicht benader je iemand die jou zelf niet kan helpen, maar wel iemand weet die goed van pas kan komen. Zo kom je vanzelf aan goede respondenten voor je scriptie!

Regelmatig contact hebben met je scriptiebegeleider

Als je een goede scriptie wilt schrijven, is het belangrijk om regelmatig contact te hebben met je scriptiebegeleider. De persoon van jouw scriptiebegeleiding weet tenslotte als geen ander wat jij straks moet gaan opleveren. Een van de beste tips voor een scriptie schrijven is dan ook om deze persoon vaak te benaderen. Wellicht kun je af en toe even vragen of je op de goede weg bent of heb je twijfels over iets. Vraag het dan vooral, want anders ga je veel te veel onnodig ploeteren. Jouw scriptiehulp is er niet voor niets, dus maak er vooral gebruik van. Of je nu vragen hebt over de indeling, conclusie, advies of discussie schrijven voor je scriptie: door vragen te stellen kom je erachter wat zij van jou verwachten.

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om een goede scriptie te schrijven, dit zijn slechts wat voorbeelden. Belangrijk om altijd te onthouden in deze periode is dat je jezelf zo veel mogelijk aan de planning moet houden én vragen stelt wanneer je deze hebt. Blijf niet onnodig in twijfel zitten, probeer goed door te pakken. Dan moet het vast goedkomen om succesvol af te studeren!

Plaats een reactie

Sitemap