Duurzaam wonen en geld besparen

Je kunt er niet omheen: duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Iedereen moet uiteindelijk aan de zonnepanelen en het gasloos wonen. Hartstikke mooi natuurlijk, maar voor jou als student niet echt haalbaar gezien de flinke investering. Dat betekent niet dat je niet duurzaam bezig kunt zijn. En het mooie is: dit is niet alleen gunstig voor het klimaat maar ook voor je (toch al dunne) portemonnee. Hieronder vind je een aantal handige tips die makkelijk toepasbaar zijn:

Zet de thermostaat lager

Het klinkt zo simpel: de thermostaat lager zetten. En zo simpel is het ook. Wanneer je de hele dag weg bent, dan hoeft het in huis niet warmer te zijn dan 15 graden. En ‘s nachts hoeft de verwarming ook niet aan. Je bespaart hiermee zo een dikke 100 euro per jaar op de energierekening. Er zijn tegenwoordig genoeg slimme thermostaten die je met een app bedient. Zo regel je de temperatuur op afstand en schakel je de verwarming pas in wanneer je van college op weg bent naar huis.

Goede isolatie

In oude studentenhuizen zal het meer tochten. Een rigoureuze aanpak is om de vloer en muur te isoleren, maar daar heb je het geld hoogstwaarschijnlijk niet voor. Gelukkig koop je bij de bouwmarkt voor een paar euro al tochtstrips. Zo houdt het studentenhuis meer warmte vast.

Eet minder vlees en gebruik kliekjes

Je hebt als student een beperkt budget, ook wat betreft de boodschappen. Vlees eet je mogelijk toch al niet zo veel en dat is prima, want zo help je de CO2-uitstoot te verminderen. Verder kun je van kliekjes hele lekkere gerechten maken. Een restje aardappels bak je op en met overgebleven macaroni maak je een heerlijke salade. Sla en tomaten met een paar bruine plekjes kun je nog prima eten. En van groente die wat minder stevig aanvoelt, maak je een heerlijke soep.

Geen apparaten op stand-by laten staan

Als student zit je mogelijk de hele dag op je laptop en staat de televisie regelmatig aan. Ga je dan weg, dan gaan deze apparaten op stand-by. Zonde van het geld en bovendien een stuk gevaarlijker. Dit zogenoemde sluipverbruik kost je jaarlijks tientallen euro’s en je riskeert kortsluiting.

Korter douchen en wassen met een eco-programma

Lekker lang douchen is fijn maar verbruikt veel energie en water. Door korter te douchen en een waterbesparende douchekop van een paar tientjes aan te schaffen, kun je behoorlijk besparen. Qua wassen is het natuurlijk het makkelijkst en eigenlijk ook wel duurzaam om elke week een zak was te dumpen bij je moeder. Maar moet je toch zelf aan de bak, gebruik dan het eco-programma op de wasmachine. Hiermee was je korter en op een lagere temperatuur.

Kies voor ledverlichting

Ze zijn wat duurder, maar je kunt met ledampen wel een hoop besparen. Deze lampen gaan 75 procent langer mee dan een halogeenlamp en zelfs 85 procent ten opzichte van een gloeilamp. In een periode van 15 jaar betaal je voor een ledlamp 17,50 euro. Voor een halogeenlamp is dat bijna 60 euro meer en voor een gloeilamp zelfs meer dan 70 euro.

Gebruik een energievergelijker

Duurzaam wonen als student doe je ook door te kiezen voor een groene energieleverancier. Door een online energievergelijker te gebruiken, zie je welke energieleverancier bij jou past. En niet onbelangrijk: je weet ook direct welke aanbieder het goedkoopst is. Hiermee kun je jaarlijks flink besparen.

Besparingstips voor studenten

Als student is het budget beperkt. Elk dubbeltje probeer je zo vaak als kan om te draaien. Dan is elke tip om geld te besparen welkom. Op ons blog vind je zulke tips maar lees je ook over studentenwerk en alle andere (financiƫle) zaken waarmee je te maken krijgt.

Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij.

Plaats een reactie

Sitemap