Koken voor grote groepen

Soms moet je er echt aan geloven; koken voor grote groepen. Of je nou je jaarclub, dispuut of familie over de vloer krijgt, je wilt ze het liefst een zo’n lekker en makkelijk mogelijke maaltijd voorzetten! Om deze reden hebben wij drie recepten voor grote groepen voor je samengesteld!

Wat je moet doen als je gaat koken voor grote groepen

Allereerst een paar tips die je kan gebruiken bij het koken voor grote groepen.

  1. Maak een simpele planning. Een planning lijkt misschien overbodig, maar het is wel fijn als je alle recepten op het juiste moment klaar hebt. Het begint natuurlijk bij het inslaan van de boodschappen. Maak je twee recepten? Maak dan twee lijstjes met de ingrediënten per recept. Zo kun je de ingrediënten beter aan het juiste recept koppelen. Na het inslaan van de ingrediënten kun je een planning voor het koken maken. Wat moet als eerst en wat als laatst?
  2. Doe zoveel mogelijk vooraf. Om stress te voorkomen kun je het beste op tijd beginnen. Probeer zoveel mogelijk van tevoren te doen. Zo kun je bijvoorbeeld de voor- en nagerechten bijna altijd vooraf bereiden.
  3. Keep it stupid simple. Weet je van jezelf dat je geen keuken prins(es) bent? Maak het jezelf dan ook zeker niet te moeilijk. Wij maken het liefst grote pannen, zodat iedereen zelf kan opscheppen.

3 eenvoudige recepten die je kunt koken voor grote groepen

Allereerst is het handig om een aantal grote pannen te hebben. Wel zo makkelijk als je gaat koken voor grote groepen. Hieronder vind je een aantal grote pannen voor een mooi prijsje.



1. Gevulde paprika met rijst en gehakt voor 8 personen

Ingrediënten:
8 grote paprika’s (+/- €0,80 p.st.)
2 pakken witte rijst 400 gram (€0,70 p.st.)
1 kilo rundergehakt (+/- €5,25)
2 blikjes maïs 300 gram (€0,59 p.st.)
1 blikje kidneybonen 400 gram (€0,95)
300 gram geraspte kaas (€2,-)

Totaal: €17,18 / 8 personen = €2,15 per persoon
* alle prijzen zijn onder voorbehoud. Bron: Albert Heijn

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en kook ondertussen in een grote pan 2 liter water. Als het water kookt voeg je de rijst toe. Snijd vervolgens de paprika’s in twee helften en ontdoe ze van de zaadlijnen en zaadjes.
Rul het gehakt in een pan en bak op hoog vuur. Voeg ketchup, curry of sambal naar toe voor de smaak. Voeg de maïs en de kidneybonen toe en laat het tien minuten op laag vuur staan.
Als dit klaar is vul je vervolgens de paprika’s voor de helft met rijst. Verdeel het gehakt over de paprika’s en strooi er wat geraspte kaas op. Ten slotte laat je de gevulde paprika’s tien minuten in de oven gaar worden.

koken voor grote groepen

2. Pasta bolognese zonder zakjes voor 10 personen

Slechts een klein half uurtje bereiding en dit klassieke recept staat al op tafel!

Ingrediënten: 
2 gele uien (€0,50 per 2)
5 teentjes knoflook (€0,86 p.st.)
900 gram rundergehakt (€5,25)
2 zakjes geraspte kaas 45+ (€1,49 p.st.)
2 eetlepel gedroogde oregano
3 blikken basic gepelde tomaten (€0,39 p.st.)
1 zak paprika mix (€1,49)
2 bakjes witte champignons (€0,87 p.st.)
2 theelepels Italiaanse kruiden

Totaal €13,62 / 10 persoon = €1,40 per persoon
* alle prijzen zijn onder voorbehoud. Bron: Albert Heijn

Bereiding:

Snijd de uien en de knoflook fijn en stoof aan in boter of olijfolie. Snijd de paprika’s fijn en voeg toe. Voeg vervolgens het gehakt toe en stamp met een vork fijn tot het gaar is. Voeg de gepelde tomaten toe en stamp mee fijn. Voeg ondertussen de paprika’s en de kruiden toe. Bestrooi als laatste met geraspte kaas.

koken voor grote groepen

3. Romige prei pasta voor 8 personen

  • 600 gram basic penne (zak 500 gram €0,69)
  • 4 preien (€0,55 p.st.)
  • 4 teentjes knoflook (€0,69)
  • 4 rode uien (€0,75)
  • 40 g boter 
  • 50 g bloem
  • 500 ml basic melk (€0,85)
  • 200 gram geraspte kaas +45 (€1,49)
  • 200 gram zongedroogde tomaatjes (€1,34)
  • 200 gram zwarte olijven uit potje (€0,67)
  • bos peterselie (€0,99)
  • 200 ml witte huiswijn (€3,99 per fles)

Totaal: €12,01 / 8 personen = €1,50 per persoon

Bereiding:

Breng een pan met water aan de kook. Snijd de prei in gelijke halve ringen en kook ze in circa 4 minuten gaar. Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verwarm de boter en voeg de ui en het knoflook toe. Voeg even later de bloem toe en de melk toe. Breng het geheel aan de kook in +/- 5 minuten en voeg wat peper en zout toe voor de smaak. Als laatste voeg je de zongedroogde tomaatjes en de olijven toe. Giet de pasta af en serveer deze apart. Als laatste voeg je de prei, de fijngehakte peterselie en de geraspte kaas toe. Buon appetito!

koken voor grote groepenBron foto: 24kitchen

Eet je vaker met z’n tweeën of alleen? Kijk dan naar Gezonde pastagerechten voor minder dan 3 euro. Liever vegetarisch? Bekijk dan 5 goedkope vegetarische recepten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *