Doorstuderen vs. werken: dit zijn de voor- en nadelen

Ben jij bijna klaar met je huidige studie? Dan kun je gaan nadenken over de volgende stap. Je kunt hierbij denken aan doorsturen, maar het kan ook een mogelijkheid zijn om te gaan werken. Beide dingen hebben zowel voor- als nadelen, waardoor dit een lastige keuze voor je kan zijn. Benieuwd naar de voor- en nadelen van doorsturen en werken? Dan ben je hier aan het juiste adres, want wij sommen ze in dit artikel voor je op.

De voordelen van doorstuderen

Of je nu gaat doorsturen na mbo of hbo, het kan meerdere voordelen hebben om hiervoor te kiezen. Het grootste voordeel aan doorstuderen is dat je jezelf nog meer gaat ontwikkelen in een bepaald vakgebied. En dit is belangrijk, want hoe meer kennis je hebt hoe beter je dit straks in het werkveld kunt toepassen. Door te kiezen voor doorstuderen kun je wellicht wel meer gaan verdienen later. Als jij bijvoorbeeld na je HBO een master gaat doen, is de kans aanwezig dat je later een functie hebt waarbij je meer kunt verdienen. Dit komt omdat werkgevers vaak meer willen betalen voor iemand die een master heeft afgerond. Nog een voordeel van doorstuderen is dat je nog wat langer kan genieten van het studentenleven. Als je op kamers bent en regelmatig leuke feestjes hebt is dat zo erg nog niet!

Doorstuderen

De nadelen van doorstuderen

Uiteraard heeft het ook nadelen om te kiezen voor doorstuderen. Als je hiervoor kiest, kun je namelijk nog steeds niet volop geld gaan verdienen. Je hebt dus nog geen fulltime inkomen, wat zeker als nadeel gezien kan worden. Vooral als je op een bepaalde leeftijd aankomt, wil je waarschijnlijk wel wat geld gaan sparen. Als je gaat doorstuderen moet je juist betalen voor de studie en krijg je dus maar weinig inkomsten binnen. Een ander nadeel van doorstuderen kan zijn dat je weer de boeken in moet duiken. Als jij niet zo fan bent van studeren en alles wat erbij komt kijken, kan dit een zware tijd voor je worden.

De voordelen van werken

Doorstuderen of werken? Nu je de voor- en nadelen van doorstuderen weet, kunnen we dieper ingaan op de voor- en nadelen van werken. Want nadat je jouw studie hebt afgerond, is werken ook zeker een goede optie. Het heeft dan ook zeker voordelen om na je studie lekker te gaan werken. Ten eerste kun e door te gaan werken eindelijk goed geld gaan verdienen. Dit betekent dat je ook geld kan gaan sparen, wat bij doorstuderen lastig is omdat je nog niet fulltime verdient. Een ander voordeel van werken na je studie is dat je ervaring kunt opdoen in het werkveld. Nieuwe mensen leren kennen, nieuwe werkzaamheden en een compleet nieuwe functie: het kan best wat van je vragen. Het is echter wel enorm leerzaam en je zult veel ervaring opdoen.

Een ander voordeel van het werken na de studie is dat je hierdoor een goed ritme krijgt. Iedere dag een wekker om de dag aan de slag te kunnen. Je creert een routine en dit kan fijn zijn. Zeker in vergelijking met doorstuderen, waarbij de tijden van de lessen enorm afwisselend kunnen zijn en je daarnaast rekening moet houden met het maken van opdrachten.

De nadelen van werken

Als je een keuze moet maken tussen studeren of werken, is het ook goed om de nadelen van werken te weten. Als je aan de slag gaat voor een werkgever, kan het als nadeel hebben dat er binnen jouw functie weinig flexibiliteit is. Je hebt gesolliciteerd op een bepaalde functie en zal dan ook die werkzaamheden moeten uitvoeren. Er is natuurlijk wel soms een kans om door te groeien, maar dit zal dan geleidelijk gaan. Het kan dus zo zijn dat je vaak dezelfde werkzaamheden uitvoert. Een ander nadeel van werken voor een werkgever is dat je nooit weet of je huidige contract verlengd wordt. Dit kan betekenen dat je zomaar ineens op straat kan komen te staan.

Werken of doorstuderen? Het kan een lastige keuze zijn. Als jij momenteel voor deze keuze staat, is het belangrijk om hier goed de tijd voor te nemen. Het is tenslotte een beslissing die over jouw toekomst gaat, dus maak geen overhaaste keuzes. Weeg de voor- en nadelen van werken of studeren tegen elkaar af, zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Want waar je ook voor kiest: het heeft zowel voor- als nadelen. Het is aan jou om te bepalen hoe jouw toekomst eruit komt te zien.

1 gedachte over “Doorstuderen vs. werken: dit zijn de voor- en nadelen”

Plaats een reactie

Sitemap