Dit zijn de voor- en nadelen van een voltijd studie

Ben jij druk op zoek naar een passende studie? Als je wilt gaan studeren, kun je er natuurlijk voor kiezen om in deeltijd te gaan studeren, maar je kunt ook voor een voltijd studie kiezen. De meeste studenten kiezen voor een voltijd studie. Maar wat zijn hier nu eigenlijk de voor- en nadelen van? Om jou een beter beeld te geven, zetten wij de voor- en nadelen van een voltijd studie op een rij in dit artikel.

Voordelen van voltijd studeren

Als je kiest voor een voltijdstudie, heb je verschillende voordelen. Ten eerste is het zo dat je bij een voltijd opleiding vaak hele goede begeleiding krijgt van docenten. Je wordt echt goed voorbereid op jouw verdere loopbaan en kunt altijd bij iemand terecht voor je vragen. Als jij dit iets vindt dat je fijn lijkt, kan het een goed idee zijn om een voltijd opleiding te overwegen. Een ander voordeel van voltijd studeren is dat je mogelijk recht hebt op een studiefinanciering. Hier heb je geen recht op als je zou kiezen voor een deeltijdstudie. Een studiefinanciering zou als student natuurlijk mooi meegenomen zijn. Ook heb je mogelijk recht op een ov-chipkaart, waarmee je dan gratis of met korting kunt reizen in het openbaar vervoer.

Een ander voordeel van een voltijd opleiding is de tijdsduur. Omdat je bij een voltijdstudie fulltime met de studie bezig bent, ben je vaak een stuk sneller klaar. Dit in tegenstelling tot een deeltijdstudie, waarbij dit vaak een stuk langer duurt. Doordat je bij een deeltijdstudie maar een beperkt aantal uren met je studie bezig bent, ben je al met al een stuk langer bezig met het afronden van je studie. Als alles volgens plan verloopt kun je met een voltijdstudie dus vrij snel klaar zijn. Dit is een groot voordeel. Hoe sneller je hiermee klaar bent, hoe sneller je jezelf kunt focussen op verder studeren of het zoeken van een baan in het werkveld.

Nog een bijkomend voordeel van voltijd studeren, is het feit dat je bij een voltijd studie vaak de mogelijkheid hebt om stage te lopen. Waarom dit een voordeel is? Omdat je met een stage al veel ervaring op kunt doen in de praktijk. Een stage kan jou erbij helpen om alvast jouw draai te vinden in het werkveld. Een stage kan dan ook heel nuttig zijn, je kunt tijdens een stageperiode heel veel leren.

Nadelen van voltijd studeren

Aan een voltijdstudie zitten ook wat nadelen. Zo kun je met een voltijdstudie niet werken en dus geen geld verdienen. Uiteraard kun je er wel voor kiezen om een bijbaan te nemen, maar dit kan dan maar voor een beperkt aantal uren per week. Een voltijdstudie vraagt al snel zo’n 40 uur per week van je, dus dit is flink wat. Voordat je daadwerkelijk echt goed geld kunt gaan sparen, dien je eerst je voltijdstudie afgerond te hebben. Daarna kun je dan op zoek gaan naar een baan om fulltime te gaan werken. Als je toch merkt dat een voltijdstudie niets voor jou is en je graag zou willen studeren en willen werken, kun je overstappen van een voltijd naar een deeltijd studie of kiezen voor duaal studeren.

Een ander nadeel aan een voltijd studie kan zijn is dat het best veel van je kan vragen. Zoals wij net al beschreven dien je zo’n 40 uur per week bezig te zijn met je studie. En dan komt daar natuurlijk nog zelfstudie bij. Het kan daarom zomaar zo zijn dat je echt heel veel uren per week kwijt bent aan studeren en dit vindt uiteraard niet iedereen even fijn. Een voltijdstudie kan dan ook af en toe best zwaar zijn. Het is goed om hier rekening mee te houden. Zeker als jij niet zo dol bent op studeren, kan dit je gaan tegenstaan. Het verschil tussen een voltijd en deeltijdstudie is hierbij ook groot. Waar je bij een deeltijd studie maar weinig uren aan je studie spendeert, ben je hier bij een voltijd studie fulltime mee bezig.

Nadelen voltijdstudie

Kortom, er zijn zowel voor- als nadelen te benoemen voor een voltijdstudie. Weeg deze voor- en nadelen goed tegen elkaar af voor jezelf, zodat je de juiste keuze kunt maken. Lees jezelf er ook goed over in, zodat je niet ineens voor onverwachte verrassingen komt te staan. Een studie kiezen is namelijk een belangrijke stap en je hoopt uiteraard dat je direct de juiste keuze maakt. Bereid je goed voor en oriënteer jezelf op de verschillende soorten studies. Hoe meer je erover te weten komt, hoe makkelijker het wordt om de juiste keuze te maken!

Plaats een reactie

Sitemap