Dit zijn de meestgemaakte fouten in een video sollicitatiegesprek

Het gebeurt tegenwoordig vaker en vaker: een video-sollicitatiegesprek. Zeker in de tijden met de maatregelen rondom het coronavirus, komt dit regelmatig voor. Een video-sollicitatiegesprek is natuurlijk heel anders dan een normale sollicitatie. Wel is het belangrijk dat je alles uit de kast haalt, jij wilt tenslotte die baan binnenslepen. Om dit voor elkaar te kunnen krijgen, is het belangrijk dat je bij de video sollicitatie een aantal fouten zeker probeert te vermijden. Welke fouten dit zijn? Wij sommen ze hieronder voor je op!

Te laat zijn

Waar het voor een werkgever vervelend is dat je bij een fysiek gesprek te laat bent, is dit bij een online gesprek uiteraard ook het geval. Denk hier dus niet te makkelijk over en probeer de zelfde instelling te hebben als bij een fysiek gesprek. Zorg er dus voor dat je op tijd klaar zit en niet te laat aan het gesprek begint. Als je dit namelijk wel doet, maak je al meteen geen goede indruk. Je kunt er dus beter te vroeg klaar voor zitten dan te laat.

Camera en geluid niet testen van tevoren

Een van de meestgemaakte fouten bij een digitaal sollicitatiegesprek, is dat de camera en geluid niet van tevoren worden getest. En dat is dan ook iets wat jij zeker moet voorkomen. Het is namelijk niet bepaald professioneel als het gesprek eenmaal begint, maar de camera of het geluid het niet doet. Eigenlijk sta je dan gelijk al een streepje achter. Zorg er dus voor dat je dit vooraf goed test, zodat je ervan verzekerd bent dat alles naar behoren werkt.

Sollicitatie online

Geen professionele outfit dragen

Een andere fout die nog regelmatig gemaakt wordt bij een online sollicitatiegesprek, is het feit dat er geen professionele outfit gedragen wordt. Hoewel je niet fysiek naar een kantoor hoeft te komen, is het niet aan te raden om geen professionele outfit aan te trekken. Ga dus niet in je joggingspak achter je laptop zitten, zorg er bij een video-sollicitatiegesprek voor dat je netjes bent gekleed. Je hebt tenslotte maar één keer om een goede eerste indruk te maken!

Te donkere ruimte

Wat ook nog regelmatig gebeurt bij een online sollicitatiegesprek, is dat de ruimte van de sollicitant veel te donker is. En ook hierbij geldt dat dit geen pluspunt is. Zorg er dus voor dat de ruimte waarin jij het sollicitatiegesprek houdt goed is verlicht, zodat de werkgever jou goed kan zien. Kies bijvoorbeeld voor een ruimte met veel daglicht, zodat er veel licht naar binnenkomt in de ruimte die je hebt gekozen.

Afleiding op de achtergrond

Als je een online sollicitatiegesprek voert, is het niet aan te raden om voor veel afleiding te zorgen op de achtergrond. Rommel, huisdieren die voorbijkomen of iets anders dat een hoop herrie levert: probeer het te voorkomen. Het gebeurt regelmatig en kan zeer storend zijn voor de persoon met wie je het gesprek voert. Zorg er ten eerste voor dat je voor een rustige achtergrond gaat zitten, bijvoorbeeld voor een witte muur. Daarnaast is het dus verstandig om alle mogelijke afleiding te voorkomen. Een sollicitatiegesprek duurt vaak helemaal niet zo lang, dus dat moet vast lukken.

Door de ander heen praten

Als je online een sollicitatiegesprek voert, is het goed mogelijk dat er af en toe wat vertraging plaatsvindt. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller door de ander heen praat. En dat is natuurlijk niet zo professioneel. Probeer iemand altijd goed uit te laten praten, zodat jij hierna kunt antwoorden. Je kunt dus beter even iets langer wachten zodat je zeker weet dat iemand uitgepraat is, dan dat je er dwars doorheen praat. Dit is een van de belangrijkste tips voor een online sollicitatiegesprek, dus probeer jezelf hier echt aan te houden. Je weet vast als geen ander hoe vervelend het kan zijn als iemand door je heen praat.

Bovenstaande fouten worden nog regelmatig gemaakt bij online sollicitatiegesprekken. Echter moet jij deze fouten als sollicitant dus echt zien te voorkomen als je een goede indruk wilt achterlaten. Tips voor een digitaal sollicitatiegesprek? Ook hierbij geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Denk er niet te makkelijk over, een video-sollicitatiegesprek is net zo belangrijk als een fysiek gesprek. Wees op tijd, test je apparatuur van tevoren, trek een nette outfit aan, verlicht de ruimte, voorkom afleiding en laat een ander uitpraten. Bij een sollicitatie online kun je hiermee al een heel eind komen. Probeer hierbij een goede indruk te maken, jij wilt tenslotte een leuke baan binnenhalen!

Plaats een reactie

Sitemap