Presenteren tijdens je studie: je kunt ervan houden of het juist helemaal vreselijk vinden. Als jij iemand bent die wel wat tips kan gebruiken voor presenteren tijdens je studie, ben je hier helemaal op de juiste plaats. Wij gaan je erbij helpen om voortaan een goede presentatie neer te zetten. Lees dus snel verder als jij binnenkort een presentatie op de planning hebt staan en wel wat tips kan gebruiken.
Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk: dat geldt natuurlijk ook voor het geven van een presentatie. Vooral als je moeite hebt met presenteren, is dit van groot belang. Het is daarmee dan ook een van de meest geschikte presentatie angst tips. Je wilt tenslotte niet dat het helemaal misgaat tijdens jouw presentatie. Misschien denk je nu: ik maak een tekst en leer dat compleet uit mijn hoofd. Een logische gedachte als je er alles aan wilt doen om niet te falen, maar het is echter juist niet goed om te doen. Een van de beste tips om te presenteren is dan wel een goede voorbereiding, maar dit betekent niet dat je letterlijk alles uit je hoofd moet gaan leren. Niemand zit namelijk te wachten op een presentatie dat ontzettend standaard is en waar niks persoonlijks aan zit.
Wat je daarentegen dus wel kunt doen, is om een tekst te maken en deze een aantal keer door te lezen. Op deze manier ken je jouw verhaal. Nu is het alleen nog maar een kwestie van eigen maken. En dit doe je dus niet door het letterlijk over te nemen, maar door er echt je eigen draai aan te geven. Omdat je het hierbij niet letterlijk overneemt, is er genoeg ruimte voor spontane toevoegingen of wat extra informatie.
Visuele ondersteuning
Tegenwoordig zie je bijna geen presentaties meer zonder dat er gebruik wordt gemaakt van visuele ondersteuning. Dit is dan ook niet zomaar zo, want visuele ondersteuning kan jouw presentatie enorm versterken. Zeg nou zelf, het is leuker om naar iemand te luisteren en tegelijkertijd visuele beelden te zien, dan dat je alleen maar luistert naar iemand die zijn of haar verhaal doet.
De visuele ondersteuning zoals bijvoorbeeld een PowerPoint presentatie, kan jou er tevens bij helpen om je op de goede weg te helpen tijdens je presentatie. Aan de hand van enkele korte steekwoorden of alleen plaatjes weet je vaak precies weer waar je het over moet gaan hebben. Zorg er dus voordat je moet gaan presenteren voor dat je ook een visuele presentatie in elkaar hebt gezet. Oefen hier ook mee, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De visuele ondersteuning dient namelijk wel goed bij jouw verhaal te passen.
Goede lichaamshouding
Het is zover: je moet gaan presenteren. Een van de beste presentatie tips is het aannemen van een goede lichaamshouding. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je zenuwachtig bent voor de presentatie. Wat er met een goede lichaamshouding voor een presentatie wordt bedoeld? Schouders naar achter en een open houding. Maak vooral ook gebruik van presentatietechnieken. Bijvoorbeeld het gebruik van non-verbale communicatie om enkele punten in je presentatie te kunnen versterken.
Netjes gekleed
Een van de belangrijkste tips voor een goede presentatie is daarnaast om jezelf professioneel en netjes aan te kleden. Als je dus een belangrijke presentatie voor de boeg hebt, is het goed om op de dag van de presentatie netjes gekleed te zijn. Dit geeft een goede en professionele indruk. Zo sta je alvast een streepje voor!
Weet voor wie je een presentatie geeft
Een presentatie houden voor een paar docenten of alleen voor enkele klasgenootjes, hier kan een groot verschil inzitten. Onthoud dus goed voor wie je aan het presenteren bent. Sluit hier goed je kennisniveau bij aan!
Betrek je publiek erbij
Een van de beste tips voor presenteren is om je publiek bij de presentatie te betrekken. Het is tenslotte jouw doel om het publiek te inspireren en hen iets bij te brengen. Aan de hand van veel interactie maak je de presentatie dan ook gelijk een stuk leuker. En dat niet alleen, want wanneer je dit doet laat het ook goed zien dat je echt geïnteresseerd bent in het publiek en wat zij ervan vinden. Stel vragen en maak oogcontact, dit geeft een boost aan jouw presentatie.
Goede afsluiter
‘’Dit was mijn presentatie’’ aan het einde van een presentatie is natuurlijk niet zo origineel meer. Eindig jouw presentatie daarom met een goede afsluiter. Zo zorg je ervoor dat je aan het einde van jouw presentatie nog eens een goede indruk kan achterlaten en het publiek tevreden kan stellen.
Een goede presentatie geven is makkelijker gezegd dan gedaan. Houd bovenstaande tips goed in je achterhoofd als je binnenkort een presentatie op de planning hebt staan, want hiermee kom je al een heel eind!