Dit zijn de beste anti-stress tips voor studenten

Je studentenleven kan soms best zwaar zijn. Het volgen van colleges, het leren voor tentamens en het maken van portfolio’s: het kost allemaal best wat tijd. En daarnaast heb je natuurlijk ook nog dingen naast je studie. Denk hierbij aan leuke dingen doen als uitgaan en sporten. Een studie kan dan ook hard werken zijn, want je wilt ook nog tijd overhouden voor andere leuke dingen. Betrap jij jezelf erop dat je zo nu en dan in de stress zit? Dat is helemaal niet gek. Er zijn een aantal dingen die jou erbij kunnen helpen om deze stress te verminderen. Welke dingen dit zijn? Je leest het in dit artikel!

Bedenk wanneer je het meest productief bent

Studeren gaat vaak niet op ieder moment even goed. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf gaat testen welke momenten van de dag het beste voor jou werken. Ben je een ochtend of een avondmens? Als jij een echt ochtendmens bent, kan het verstandig zijn om ’s ochtends vroeg te beginnen met studeren. Ben je een avondmens? Dan is de kans groot dat je juist ’s avonds meer energie hebt om je studieboeken open te slaan.

Plan voldoende tijd in voor jezelf

Als je dat ene tentamen echt wilt halen, moet je er natuurlijk veel tijd in stoppen. Echter is het ook weer niet de bedoeling dat je een hele dag lang gaat studeren. Dit kan je namelijk als student echt gaan opbreken. Een hele dag lang leren is dan ook nergens goed voor. Een van de beste tips voor stress verminderen is dan ook om voldoende tijd voor jezelf in te plannen. Op deze manier kun je ook tijd vrij maken voor leuke dingen en ben je even afgeleid van het leren. Bovendien is het zo dat je maar een aantal uur per dag echt productief bezig kunt zijn. Om stress van jouw studie te verminderen, is het dus echt goed om ook voldoende tijd in te plannen waar je even leuke dingen kunt gaan doen of even tot rust kunt komen.

Tijd voor jezelf nemen

Werkdruk spreiden

Stress onder studenten komt vaak doordat veel studenten op het laatste moment pas aan een deadline beginnen. Op deze manier wordt de werkdruk op het laatste moment ontzettend groot, waardoor het bijna niet te doen is. Een van de beste tips tegen stress is dan ook om de werkdruk te spreiden. Maak van tevoren een planning en bekijk alvast in een vroeg stadium wat jou de komende weken allemaal te wachten staat. Je kunt maar beter vroeg beginnen, want op deze manier kun je allerlei taken alvast afstrepen. Op deze manier voorkom je dus dat je al het werk nog in de laatste week of laatste dagen moet doen. Als je er namelijk achter komt hoeveel werk je moet doen in de laatste week of dagen, kan dit flink tegenvallen. Je dient dan extra hard te werken en dit kan jou juist extra stress opleveren.

Neem voldoende pauzes

Een paar uur lang achter elkaar geconcentreerd studeren kan best lastig zijn. Je dient er dan namelijk voor een lange tijd goed bij te zijn met je hoofd. Zeker als het lastige stof betreft dat je aan het leren bent, kan dit nog moeilijker zijn dat je denkt. Een van de stress tips is dan ook dat je voldoende pauzes moet nemen. Pauzes zijn belangrijk, omdat je er hierdoor even lekker tussenuit kunt. Neem bijvoorbeeld enkele korte pauzes en een iets langere lunchpauze. Probeer ook weer niet om pauzes van een paar uur te nemen, want dan kan het zo zijn dat je weer meer moeite hebt om in de stof te duiken.

Wees niet te streng voor jezelf

Dit is ook zeker een van de belangrijkste tips voor minder stress: wees niet te streng voor jezelf. Stress bij studenten kan namelijk zeker worden veroorzaakt door het feit dat zij te streng voor zichzelf zijn. Misschien herken jij jezelf ook wel in het feit dat je dingen té perfect wilt doen. Dit kan uiteraard goed zijn, want je toont in ieder geval veel inzet en motivatie. Aan de andere kant kan dit ook een echte valkuil zijn. Doordat je dingen misschien te goed wilt doen, ga je wellicht wel over je eigen grenzen heen. En je raadt het al, dit kan studie stress opleveren. Vraag jezelf dus af of je niet te streng voor jezelf bent.

Studentenstress komt nu eenmaal veel voor. Het studentenleven is dan ook echt niet altijd makkelijk. Toch is het wel belangrijk dat je als student goed op jezelf blijft letten. Op deze manier kun je namelijk proberen om de stress onder controle te krijgen. Deze bovenstaande tips tegen stress en spanning kun je dus zeker in je achterhoofd houden.

 

Plaats een reactie

Sitemap