Deze vier mythes over geld kun je meteen vergeten

De meeste studenten denken dat ze aardig wat van geld af weten. Je komt er immers elke dag mee in aanraking door het uit te geven of door misschien een beetje te sparen. Toch zijn er een aantal mythes over geld die nodig de wereld uit geholpen moeten worden. 

1. Cash is koning

Deels waar want cash is handig om overzicht te houden op je uitgaven. Toch is cash in zekere zin geen koning. Contant geld is namelijk niet veilig voor zakkenrollers en het kan minder waard worden door inflatie. Tevens krijg je geen rente over dit spaargeld (ook al is de rente ooo zo laag, beter iets dan niets). Op de bank is veiliger en je verdient er ook nog een klein zakcentje mee!

2. Sparen is alleen voor rijken

Niet waar. Ook jij als student kan iedere maand een klein bedrag sparen voor leuke dingen zoals een vakantie of een nieuwe smartphone. Spreek met je zelf af hoeveel je iedere maand ongeveer wilt uitgeven en hoeveel je wilt sparen. Om het makkelijk te maken kun je het in het begin kiezen voor drie tientjes. Drink een paar biertjes minder in de kroeg of neem eens de B en C-merken bij het boodschappen doen (kijk eens onderin het schap) en je zult merken dat je die drie (of vier) tientjes gemakkelijk overhoudt. Heb je echt weinig te besteden? Neem een bijbaan! Enkele tips: hoe vind je snel een bijbaan.

3. Als ik meer verdien kan ik meer uitgeven

Deels waar want natuurlijk kun je meer uitgeven wanneer je meer verdient, maar het is natuurlijk slimmer om ongeveer het zelfde uitgave patroon aan te houden. Het extra geld kun je op je spaarrekening zetten voor leuke dingen. Studenten sparen over het algemeen het liefst voor een rijbewijs, vakantie/reisjes en voor studeren in het buitenland.

4. Beleggen is voor rijken

Gedeelte waar want je kunt natuurlijk alleen beleggen wanneer je spaargeld hebt. Toch kun je als student ook geld verdienen met niks doen (investeren). Wij schreven er zelfs al eens een artikel over -> studenten lenen voor later. Door een maximale lening op te nemen bij DUO en deze op je spaarrekening te zetten, kun je winst maken door de rente die je ieder jaar ontvangt voor je spaargeld. Helaas is deze rente momenteel erg laag (tussen de 0,2 en 0,5 procent). Maarrrr er is goed nieuws: namelijk dat de rente bij DUO naar 0% gaat! GRATIS LENEN. Remember: Helaas moet je het nog wel terugbetalen.

Plaats een reactie

Sitemap