De voordelen van vrijwilligerswerk tijdens je studie

Veel mensen zien vrijwilligerswerk als een waardevolle ervaring. Maar niet alleen als je al werkt kun je daarnaast nog dit werk doen, ook als student heeft vrijwilligerswerk diverse voordelen. Waarom het voor studenten een interessante mogelijkheid is? Lees snel verder, wij sommen hieronder de grootse voordelen van dit werk tijdens je studie op!

Nieuwe vaardigheden ontwikkelen

Een van de grootste voordelen van vrijwilligerswerk voor studenten, is dat zij de kans krijgen om hierdoor nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Sluit je je aan bij een organisatie dat zich richt op vrijwilligerswerk, dan valt er altijd wel wat te leren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld communicatievaardigheden en organisatorische vaardigheden. Dat je zulke nieuwe vaardigheden opdoet, komt goed van pas tijdens je studie en verdere loopbaan. Het is dus een goede manier om je kennis te verbreden en nieuwe kwaliteiten te ontwikkelen.

Staat goed op je cv

Een ander mooi voordeel van vrijwilligerswerk voor studenten, is dat het goed op je cv staat. Werkgevers vinden het dan ook vaak een groot pluspunt als je zulk werk hebt uitgevoerd, want het laat zien dat je bereid bent je in te zetten voor zo’n organisatie en dat het niet allemaal om het geld draait. De relevante ervaring die je als student opdoet tijdens vrijwilligerswerk, kun je inzetten bij het solliciteren op een bijbaan of een baan na het afstuderen. 

De kans om je netwerk uit te breiden

Vrijwilligerswerk voor studenten is ook interessant omdat het een mooie kans is om je netwerk uit te breiden. Zet je jezelf als vrijwilliger in, dan ontmoet je allerlei nieuwe mensen. Niet alleen andere vrijwilligers, maar ook andere contacten. Die contacten hebben allemaal weer een andere achtergrond. Hoe meer je je netwerk uitbreidt, hoe meer vriendschappen en zakelijke relaties dat kan opleveren. 

De contacten die je opdoet tijdens het uitvoeren van vrijwilligerswerk, komen dan ook misschien nog wel van pas in je verdere loopbaan. Misschien kunnen die sociale contacten je wel tips geven over het vinden van een stageplek, een bijbaan of een mooie nieuwe job na het afstuderen.

Een belangrijke bijdrage leveren

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de maatschappij. Kies je als student voor vrijwilligerswerk, dan lever je een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. Veel organisaties zijn afhankelijk van vrijwilligers en je hebt daarom een positief effect op het lossen van problemen in de samenleving. Er zijn talloze soorten werk te verrichten, dus er is altijd wel iets waar je je graag voor wilt inzetten. De kans is dan ook groot dat het je een gevoel van voldoening geeft, omdat je je inzet voor het verbeteren van de wereld om je heen.

Je blijft lekker actief

Heb je een paar uur over in de week? Dan heeft vrijwilligerswerk ook als voordeel dat je de kans hebt om actief te blijven. Je maakt jezelf ontzettend nuttig en doet iets belangrijks voor de maatschappij. Al is het maar voor een paar uurtjes in de week, je bouwt meer een routine op en brengt structuur in je dagelijkse leven. Ga voor een project dat jou aanspreekt, dan ga je het vast nog leuk vinden ook. Er is vrijwilligerswerk in Nederland, maar er bestaat ook vrijwilligerswerk in het buitenland voor studenten. Je hebt hierin dus keuze genoeg, dus vergelijk verschillende projecten met elkaar en kies voor iets waar je passie ligt.

Je benut je talenten

Nog een reden om aan de slag te gaan als vrijwilliger, is omdat je het voor jezelf doet. Zet je je als vrijwilliger in voor een organisatie die betrekking heeft op het vakgebied waar je studeert? Dan kun je je opgedane kennis van je studie hier gelijk al toepassen. Daardoor benut je je talent om een ander op weg te helpen. Bovendien leer je altijd nieuwe dingen, waardoor je een nog grotere expert in het vakgebied kunt worden. Kies je voor een heel ander vakgebied omdat je daar meer over wilt leren, dan is dat weer een unieke kans om nieuwe talenten te ontdekken. Je ontdekt op die manier wat je wel en niet leuk vindt en dat kan goed van pas komen in het maken van een keuze in de zoektocht naar een baan.

Zoals je hierboven hebt gelezen, heeft vrijwilligerswerk uitvoeren diverse voordelen voor studenten. Als je jezelf graag nuttig maakt, nieuwe vaardigheden opdoet en graag iets doet naast je studie, dan is dit zeker het overwegen waard. Het is bovendien hartstikke goed voor je ontwikkeling, want je leert nieuwe kennis en vaardigheden die bij het studeren ongetwijfeld goed van pas komen.

Plaats een reactie

Sitemap