De gemiddelde huurprijzen van studentenkamers in jouw studentenstad

Ben je op de hoogte van de gemiddelde huurprijzen in jouw stad? Kamernet deed onderzoek naar de kamerprijzen per studentenstad. Wij zetten de huurprijzen in een overzichtelijk rijtje. 

Dat de huurprijzen van studentenkamers in verschillende steden sterk verschillen, is je vast niet onbekend. Als je ooit naar een andere stad wilt verhuizen om verder te studeren of te werken, is het handig om inzicht te hebben in de verschillende huurprijzen van studentenkamers. Zo weet je in ieder geval of je te veel betaalt of juist niet.

Een kamer huren

Eerder schreven wij al eens een blog over de dingen waar je op moet letten als je een studentenkamer huurt. Omdat de vraag naar studentenkamers in de meeste studentensteden erg hoog is, houden huurbazen zich niet altijd netjes aan de regels. Als huurder is het daarom slim om je in te lezen in je rechten en plichten. Zo kom je niet voor onverwachtse verrassingen te staan.

Berekening huurprijzen van studentenkamers

De meeste studenten huren een onzelfstandige woning. Hierbij geldt dat je geen eigen voordeur hebt en bepaalde ruimtes met gemeenschappelijke huurders deelt. De huurprijs wordt mede bepaald door:

  • De locatie van de kamer
  • Het aantal vierkante meter van de kamer
  • Voorzieningen zoals balkon, wasmachine, droger etc.
  • Wel of niet gemeubileerd

Aan de bovenstaande elementen worden punten toegekend via een puntensysteem die door de overheid is opgesteld. Je kunt het aantal punten eenvoudig berekenen op deze website. Op deze manier kom je erachter wat de maximale huur voor jouw kamer mag zijn. Als je er van overtuigd bent dat je veel te huur betaald, kun je hier tegenin gaan bij de huurcommissie van de LSVb (Landelijke Studentenvakbond).

De gemiddelde huurprijzen in Nederland

Hieronder vind je een handig overzicht van de gemiddelde huurprijzen per vierkante meter (m²) en per maand. De populairste studentensteden in Nederland vind je terug in het overzicht.

Stad Per vierkante meter (m²) Per maand
Amsterdam € 41,63 € 611
Rotterdam € 29,63 € 515
Haarlem € 27,53 € 488
Utrecht € 28,45 € 474
Den Bosch € 23,07 € 441
Leiden € 25,51 € 405
Nijmegen € 23,42 € 398
Groningen € 23,00 € 382
Tilburg € 23,71 € 356

Conclusie huurprijzen

Het zal geen verrassing voor je zijn dat Amsterdam verre weg de duurste stad is om te wonen. In vergelijking met 2018 stegen de huurprijzen in 2019 met 6,26%. De verwachting is dat de stijging de komende jaren alleen maar doorzet. De gemiddelde huurprijs per maand ligt in de hoofdstad nu op € 611. De huurprijzen in Rotterdam stegen in 2019 het meeste met 8,65%, van € 474 naar € 515. Tilburg is de goedkoopste studentenstad van Nederland. Hier huur je een kamer voor ‘slechts’ € 356 per maand. De verwachting is dat de huurprijzen hier de komende jaren niet heel erg zullen stijgen.

De stijging heeft onder andere te maken met de toename van internationale studenten naar Nederland. Hierdoor wordt de vraag groter, waardoor de prijzen omhoog gaan. De meeste internationale studenten komen uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België.

Lees ook: Wanneer kan ik huurtoeslag aanvragen als student?

Plaats een reactie

Sitemap