De beste omstandigheden om in te studeren

Studenten hebben vaak moeite om zich voor langere tijd te concentreren. Helaas is dit soms echt noodzakelijk. Of het nu gaat om een tentamen dat je moet leren, een essay dat je moet schrijven of gewoon werk dat even afgemaakt moet worden. Het is niet alleen lastig jezelf aan te zetten tot studeren, het is ook nog een hele kunst om geconcentreerd te blijven. Daarom hier de beste omstandigheden om te studeren. 

1. Het geluid om je heen

De beste omstandigheden om te studeren, zijn natuurlijk vrij persoonlijk. Sommige studenten vinden het fijn om te leren met muziek op de achtergrond, anderen hebben het liever helemaal stil. Als je graag leert met muziek op de achtergrond kun je oortjes indoen als je leert in bijvoorbeeld de UB. Wees dan wel kieskeurig met de muziek die je kiest. Klassieke muziek schijnt bijvoorbeeld het geheugen te verbeteren. Als je omgeving te druk is en je graag stilte wilt, zijn oordoppen een goede keuze. Het ziet er misschien niet heel erg charmant uit, maar het werkt wel!

2. Zorg voor een duidelijke planning

Effectief studeren begint bij een goede planning. Dan heb je immers rust in je hoofd en ook genoeg ruimte om te leren. Maak een planning en zorg ervoor dat je deze altijd bij de hand hebt wanneer je aan het studeren bent. Niet alleen werkt het heel motiverend om iets door te kunnen strepen, het is ook nog eens heel fijn om in een oogopslag te kunnen zien hoeveel je nog moet doen.

3. De temperatuur van je studeerruimte

Als je die dikke studieboeken te lijf moet gaan is het natuurlijk fijn als het een beetje warm is. Toch kan warmte je als snel doezelig en moe maken. Het is daarom veel handiger om je studieruimte koel te houden. Het hoeft niet koud te zijn, maar ook zeker niet te warm. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens energie bespaart, waardoor jij als student weer wat minder kosten kwijt bent. Het is sowieso handig om eens energie vergelijken te vergelijken. Vooral als je de energie zelf moet betalen, kan je dit namelijk honderden euro’s per jaar besparen. Maar als je zo veel bespaart dat je huisbaas hier profijt van heeft… dan kun je ook kijken of je afspraken over de hoogte van je huur kunt maken. Wellicht kan deze een tientje per maand omlaag.

4. Iets te eten en te drinken

Wanneer je het studeren echt heel saai vindt, is de kans groot dat je om het kwartier een pauze in wil lassen. Even koffie pakken, naar het toilet, wat te eten maken enzovoort. Dit werkt gewoonweg niet. Zorg ervoor dat je bij jouw studeerplek al voldoende eten en drinken hebt liggen. Dit mogen best lekkere dingen zijn, maar zorg ook voor eten dat je helpt te concentreren. Bananen zijn bijvoorbeeld goed voor de concentratie. Kies niet teveel voor suikerhoudende drankjes en snoep, dit levert je alleen maar een energiedip op.

Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij

Plaats een reactie

Sitemap